Nem siették el a vezetőcserét a szociáldemokraták

Három évig volt szolidáris Năstaseval a PSD. Pénteken Rovana Plumb munkaügyi miniszter személyében új tisztségviselőt választottak a bebörtönzése miatt megüresedett vezetői tisztségbe.
Hirdetés

A posztot eddig – a korrupcióért két ízben is letöltendő börtönbüntetésre ítélt, időközben feltételesen szabadlábra helyezett – Adrian Năstase volt miniszterelnökkel való szolidaritás jegyében nem töltötték be, ugyanis 2012-es letartóztatásáig Năstase vezette a PSD országos tanácsát. Az országos tanács Victor Ponta pártelnök és kormányfő javaslatára határozatba iktatta, hogy

megfosztják tisztségeiktől a PSD korrupcióval vádolt politikusait.

Eszerint nem lehetnek a kormány vagy a parlamenti házbizottság tagjai azok a PSD-politikusok, akik ellen korrupció gyanújával indult bűnvádi eljárás, elvesztik párttisztségeiket azok, akiket korrupcióért helyeztek előzetes letartóztatásba, akiket pedig jogerősen elítéltek korrupcióért azokat kizárják a pártból.

A román média szerint a korrupcióellenes határozatnak egyelőre nem lesz jogi következménye, mert azt a kongresszusnak kell a párt alapszabályába foglalnia. A PSD novemberre halasztotta kongresszusát, ami azt jelzi, hogy Pontának sikerült leszerelnie pártjában azt az elégedetlenségi hullámot, amelyet az államfőválasztás elvesztése okozott. Pontának megingott a támogatottsága a novemberi választási kudarc után, s Ponta akkor még azt ígérte: 2015 tavaszán rendkívüli kongresszuson hozzák meg a szükséges döntéseket. A kormányfő decemberben

kizárta a PSD-ből a távozását követelő ellenlábasait, köztük Mircea Geoana szenátort, a párt volt elnökét.

Ponta szerint a választási kudarc azt jelzi, hogy az emberek a korruptak védelmezőjének tekintik a PSD-t, ezért ezen változtatni kell. A pártelnök maga állt az arculatváltási reform élére. A parlament februárban megkezdődött tavaszi ülésszakán kiderült, hogy a Ponta-kabinetnek továbbra is kényelmes többsége van a parlamentben, és nem jött be a Klaus Johannis államfőt támogató jobbközép ellenzék gyors kormányváltást jósoló számítása. Ők abban bíztak, hogy jóval a jövő ősszel esedékes választások előtt, a parlament mostani ülésszakában megbuktathatják a szociáldemokrata kormányt, a maguk oldalára csábítva a kisebb pártokat és helyezkedő törvényhozókat.

Fotó: nasul.tv

Hirdetés