Őrizetbe vették Konstanca excentrikus polgármesterét

Összeférhetetlenség miatt vizsgálódnak ellene. De vannak más, korrupciógyanús ügyei is.
Hirdetés

Őrizetbe vették hétfőn este Radu Mazărét, Konstanca extravagáns polgármesterét, akit összeférhetetlenség miatt jelentett fel a korrupcióellenes ügyészségnél (DNA) a feddhetetlenségi ügynökség (ANI).

A 300 ezer lakosú Fekete-tenger parti város vezetője előszeretettel mutatkozik alulöltözött hölgyek társaságában, rendszeres vendég a brazíliai Rio de Janeiro karneválján, illetve Konstanca éjszakai szórakozóhelyein, 2009 júliusában pedig azzal keltett felháborodást, hogy egy divatbemutatón náci egyenruhában pózolt.

A kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) színeiben negyedik mandátumát töltő polgármester most azért került a rendőrségi fogdába, mert a város Mazăre egyik barátja és üzlettársa cégeivel kötött 20 millió lejes szerződést, holott az ANI szerint azok nem vehettek volna részt a közbeszerzésen.

Az ANI az összeférhetetlenségi törvény megsértésének gyanújával jelentette fel a polgármestert, a DNA azonban most azt állítja: Mazăre az említett üzlettársa segítségével 40 millió lejnyi csúszópénzt is kapott különböző cégektől, amelyeket közpénzekből finanszírozott szerződésekhez juttatott.

Mazăre, aki szereti meglepni az újságírókat kirívó, filmvászonra illő jelmezeivel, hétfőn egy szerény tréningruhában és kis csomagocskával érkezett a DNA épületébe kihallgatásra. Mint mondta, nem csodálkozna, ha őt is őrizetbe vennék, ezért hozott magával egy könyvet, egy kis élelmet és egy keresztet.

Hirdetés

Mazăre ellen több másik ügyben is eljárást indított a DNA. Tavaly hatalommal való visszaéléssel gyanúsították meg egy kártérítési ügyben, korábban pedig több nagyszabású ingatlanügyletben is bűnvádi eljárást indítottak ellene befolyással való üzérkedésért.

Egyik-másik ügyben már vádat is emeltek ellen, két éve pedig hatósági felügyelet alá helyezték, így mostanában nem külföldi karneválokra, hanem inkább a bíróságra jár.
Radu Mazăre őrizetbe vétele csak azért számít hírnek a magas rangú politikusok letartóztatásához már hozzászokott Romániában, mert kihívó viselkedésével és odamondogatós stílusával közismert szereplője a román médiának. Az egyik politikai elemző azonban hétfő megjegyezte róla: Mazăre esetében inkább az a furcsa, hogy eddig szabadlábon volt.
 

Hirdetés