Telefonon panaszkodott a román külügyminiszter Szijjártó Péternek

Bogdan Aurescu felhívta telefonon Szijjártó Pétert a budapesti demonstráció miatt.
Hirdetés

Miután a román külügyminisztérium szerdán közleményben reagált, Bogdan Aurescu tárcavezető csütörtökön telefonon felhívta magyar kollégáját, Szijjártó Pétert, hogy személyesen is szót emeljen a budapesti tüntetés miatt, amelyen Romániát az Európai Unió Iszlám Államának nevezték.

A Hősök terén a Székely Szabadság Napján tartott megemlékezésen György-Mózes Árpád, a Székelyföldért Társaság elnöke arra utalva, hogy Marosvásárhelyen a román városvezetés betiltotta a székely szabadság napjára tervezett jogkövetelő felvonulást, arról beszélt: Romániában korlátozzák a szólásszabadságot.

A bukaresti külügy közleménye szerint Aurescu beszélgetésük során magyar kollégájának is kifejtette: Románia számára elfogadhatatlan egy ilyen minősítés, és összeegyeztethetetlen azzal az európai szellemiséggel, amelynek a jellemeznie kéne a román–magyar jószomszédi kapcsolatokat és stratégiai partnerséget.

A román külügyminiszter kifejezte reményét, hogy Magyarország nemzeti ünnepének március 15-i megünneplése vagy az 1990-es márciusi marosvásárhelyi események 25. évfordulója nem szolgáltat alkalmat arra, hogy a magyar tisztségviselők a két ország közti alapszerződést, illetve a román alkotmányt sértő kijelentéseket tegyenek.

A román fél „ismét szorgalmazta”, hogy mielőbb véglegesítsék és írják alá a magyar–román kisebbségi vegyes bizottság által előkészített megállapodást, amelyről már 2011 júniusában megkezdődtek a tárgyalások.

Hirdetés