Házi őrizetbe helyezték Gyergyószentmiklós polgármesterét

Mint ismert, zsarolás és hivatali visszaélés gyanúja miatt vizsgálódik ellene a DNA.
Hirdetés

A Maros Megyei Törvényszék házi őrizetbe helyezte Mezei Jánost, Gyergyószentmiklós tisztségéből felfüggesztett polgármesterét, aki ellen hivatali visszaélés és zsarolás miatt folytat vizsgálatot a korrupcióellenes ügyészség (DNA).

A szerdán hozott döntést a honlapján tette közzé a törvényszék. A határozattal a törvényszék szigorította a Mezei János ellen alkalmazott kényszerintézkedést. A polgármester korábban bírósági felügyelet alatt állt, ami a hatóságok előtti időközönkénti megjelenés kötelezettségét jelenti. A most elrendelt házi őrizet harminc napra szól, és megtámadható a táblabíróságon.

Gyergyószentmiklós polgármestere ellen a székelyföldi város önkormányzata és Budapest V. kerületének önkormányzata által közösen létrehozott Monturist Kft. ügyvezetőjének feljelentése alapján vizsgálódik az ügyészség. Az ügyészség honlapján közzétett korábbi tájékoztatás szerint Mezei János 2013-ban adásvételi szerződést kötött egy céggel egy olyan 400 négyzetméteres – a Gyilkos-tó partján álló – telek eladásáról, amely nem volt eladható. A telek ugyanis a város apportját képezte a Monturist Kft.-ben.

A törvényszék a házi őrizetet elrendelő ítéletében arra figyelmeztette a polgármestert, hogy ha felveszi a kapcsolatot az ügyében érintett személyekkel, a házi őrizetet vizsgálati fogságra változtathatják.

Korábban az ügyészség tanúként hallgatta ki Árus Zsolt vállalkozót, a Gyergyószéki Székely Tanács alelnökét, aki levélben tájékoztatta az V. kerületi önkormányzatot a Monturist-üggyel kapcsolatos álláspontjáról. Árus a sajtónak elmondta: ezt nem a polgármester megbízásából, hanem gyergyószentmiklósi polgárként tette, mert meggyőződése, hogy a polgármester nem vétett, és a Monturist ügyvezetője félretájékoztatta a cég többségi tulajdonosát, a Budapest V. kerületi önkormányzatot.

Hirdetés

Mezei János ellen január végén indult ügyészségi vizsgálat. A DNA őrizetbe is vette a polgármestert, de a bíróság elutasította az előzetes letartóztatási kérelmet. Helyette a bírósági felügyeletet és a polgármester tisztségéből való felfüggesztését rendelte el.

A Magyar Polgári Párt (MPP) színeiben megválasztott Mezei János 2008 óta polgármestere a 86 százalékban magyarok által lakott, 17 700 lakosú Gyergyószentmiklósnak.

Kép: vhegy.com

Hirdetés