Nem indul bűnvádi eljárás Borbély ellen

Leszavazta a képviselőház a DNA kérését.
Hirdetés

Elutasította szerdán a képviselőház plénuma a Borbély László elleni bűnvádi eljárás beindítására vonatkozó kérést, amelyet a korrupcióellenes ügyészség (DNA) indítványára a legfőbb ügyészség nyújtott be.

A képviselők titkos szavazáson, 154-125 arányban leszavazták Borbély mentelmi jogának megvonását, öten tartózkodtak.

Az alsóház jogi bizottsága két héttel ezelőtt jóváhagyta a főügyészségi kérést.

Borbély László a plénum előtt mondott beszédében „egyértelmű visszaélésnek” nevezte az őt érintő korrupciós ügy újranyitását.

Borbély László egykori környezetvédelmi minisztert, az RMDSZ politikai alelnökét azzal gyanúsította a DNA, hogy tárcavezetőként három ízben is hagyta magát megvesztegetni. Először 2011-ben egy Szatmár megyei üzletembertől 80.952 lej értékben fogadott el lakásfelújítási és – berendezési munkálatokat, cserébe elérte, hogy a minisztérium alárendeltségében működő vízügyi hatóság előnyös állami szerződéseket kötött az üzletember cégével.

Másodszor a gyanú szerint ugyanabban az évben 112.199 lej értékben végzett lakásátépítési munkálatok fejében előnyös állami megrendelésekhez juttatott egy ákosfalvi üzletembert.

Hirdetés

A DNA szerint Borbély szintén 2011-ben 50 ezer eurót kapott két cég ügyvivőjétől, ugyancsak állami szerződések fejében.

Borbély László 2012 áprilisában meggyanúsítását alaptalannak minősítette, de lemondott miniszteri tisztségéről, hogy a gyanú ne árnyékolja be a kormány tevékenységét. A képviselőház 2012 szeptemberében elutasította a DNA kérését, amelyben az bűnvádi eljárást kezdeményezett az RMDSZ politikusa ellen, az idei év elején azonban ismét megnyitotta az ügyet.

Ugyanebben az ügyben a DNA tavaly januárban vádat emelt három másik gyanúsított – Szepessy Szabolcs volt miniszteri tanácsos, Ioan Ciocan Szatmár és Molnár Antal Maros megyei üzletember – ellen.

Hirdetés