Bukarestben lesz mindkét NATO-vezénylési központ

Eddig is tudtuk, hogy Romániába két ilyen irányító központot telepít a NATO. Most kiderült, mindkettőt a fővárosba.
Hirdetés

Bukarestben hozzák létre azokat a NATO-vezénylési központokat, amelyek befogadására Románia az Észak-atlanti Szövetség tavalyi walesi csúcsértekezletén, illetve az Észak-atlanti Tanács februári értekezletén vállalkozott – jelentette be Mircea Dușa védelmi miniszter kedden, a tárca évértékelő értekezletén.

Dușa rámutatott, hogy a keleti szárny új biztonsági kockázatai közepette Románia egy, a NATO-erők integrációját szolgáló nemzetközi struktúrát és egy hadosztály szintű nemzetközi vezénylési központot bocsát a védelmi szövetség rendelkezésére: előbbi 2016-ra, utóbbi pedig 2018-ra éri el teljes operatív kapacitását, de a gyorsreagálású erők bukaresti vezénylési központja már idén júniusban használható lesz.
 
A román felajánlást a védelmi miniszterek februári értekezletén pontosították, azt azonban, hogy mindkét romániai vezénylési központ Bukarestbe kerül, most hozták nyilvánosságra.
 
A vezénylési központban békeidőben 100-200 tiszt dolgozik majd, akik az országban egymást váltó külföldi katonák hadgyakorlatait hangolják össze – mondta el Traian Basescu akkori államfő a szeptemberi NATO-csúcs után. 
 
Jelentős mennyiségű tartalékokat és katonai felszerelést halmoznak fel készenléti raktárakban, hogy amennyiben valóban szükség lenne a NATO most létrehozandó gyorsreagálású erőinek beavatkozására, azok a helyszínen találják a szükséges eszközöket. A tavaly szeptemberi walesi csúcstalálkozón az ukrán válságra adott válaszként a NATO emelte készenléti szintjét, és megerősítette az Oroszországtól tartó keleti tagállamainak védelmét.

Hirdetés