Levelet írtak Johannisnak a székely ízekért

Tisztelt címzett: Klaus Johannis államelnök. Feladó: Antal Árpád és Tamás Sándor. Tárgy: székely íz márpedig van. Ahogy szász szalámi is.
Hirdetés

 Levélben fordult Klaus Johannis államelnökhöz Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke és Antal Árpád András, Sepsiszentgyörgy polgármestere a Mikó Imre Jogvédő Szolgálat Háromszéki Szervezetével közösen a nem létezőnek titulált székely íz kapcsán – tudatja az RMDSZ mai közleménye.

Az elöljárók a levélben beszámolnak arról, hogy Mircea Diacon visszaélt funkciójával, amikor a Kovászna Megyei Fogyasztóvédelmi Hivatal vezetőjeként 2015. február 19-én árucímkéinek kicserélésére kötelezett egy hentesárut forgalmazó, székelyudvarhelyi céget, mert a címkéin az állt, hogy „székely ízek”.
 
Mi több, Diacon főfelügyelő kijelentette, nem léteznek székely ízek, és kikerülte azt a kérdést, amely a román ízek létét firtatta. Ezután gúnyos és sértő hangnemben beszélt arról, hogy milyen termékeket lehetne még a székely elnevezéssel illetni. 
 
A politikusok levelükben felhívták a figyelmet arra a kettős mércére, mely csak a székely ízek esetében szab ki büntetést, a román ízek esetében nem, utalva a MegaImage boltlánc román ízek elnevezésű termékcsaládjára.
 
Antal és Tamás arra kérik az államfőt, hogy „vizsgálja ki az ügyet, és hasson oda, hogy az illetékes hatóság függessze fel funkciójából az említett közhivatalnokot.” Ugyanakkor azt a reményüket is kifejezik, hogy „sem a magyar, sem a román ízek, sem a szász szalámi (salam săsesc), sem a cigánypecsenye (muschi țigănesc) elnevezésű ételek nem tűnnek el a közhivatalnokok felesleges túlkapásai következtében.”
 
A két székelyföldi önkormányzati vezető hasonló tartalmú levelet küld a miniszterelnöknek, az országos fogyasztóvédelmi egyesületnek, az Országos Fogyasztóvédelmi Hivatal elnökének, a Consumers International elnökének, valamint feljelentést tesznek az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál és az Ombudsmannál is.

Hirdetés