Oda a Fidesz kétharmados többsége

Mivel a Navracsics Tibor uniós biztossá való kinevezése nyomán képviselő nélkül maradt választókerületben a baloldali ellenzék jelöltje győzött.
Hirdetés

A baloldali pártok által támogatott független jelölt, Kész Zoltán nyerte a veszprémi időközi országgyűlési képviselő-választást a szavazatok 98,91 százalékos feldolgozottsága után közzétett adatok szerint.

A Nemzeti Választási Iroda internetes oldalán olvasható adatok szerint

Kész Zoltán a szavazatok 42,66 százalékát szerezte meg.
 

Némedi Lajosra, a Fidesz-KDNP jelöltjére a választópolgárok 33,64 százaléka, Varga-Damm Andreára, a Jobbik jelöltjére 14,14 százaléka szavazott, Gerstmár Ferencet, az LMP jelöltjét 4,57 százalék támogatta.

Veszprém megye 1-es számú egyéni választókerületében azért kellett időközi választást tartani, mert Navracsics Tibort, a választókerület korábbi fideszes országgyűlési képviselőjét uniós biztossá nevezték ki, ezért lemondott országgyűlési mandátumáról.

Kész Zoltán győzelme azt is jelenti, hogy

a Fidesz-KDNP frakciószövetségnek nem lesz újra kétharmados többsége az Országgyűlésben,

akkor sem, ha a Veszprém megyei 3-as számú választókerületi mandátumot sikerül megtartaniuk az április 12-ei tapolcai időközi választáson.

A Nemzeti Választási Iroda internetes tájékoztató oldalának adataiból az derült ki, hogy a külképviseleti névjegyzékben szereplők 88 százaléka szavazott a vasárnapi veszprémi időközi országgyűlési képviselő-választáson; összesen 37 voksot várnak a külképviseletekről.

A feldolgozottság vasárnap este azért állt meg 98,91 százaléknál, mert az eredmény megállapításához meg kell várni a külképviseleteken leadott voksokat is, ám ennek érdemben nincs jelentősége a különbség miatt.

Hirdetés

A veszprémiek megtették, amit az ország megkövetelt, megszűnt a Fidesz-KDNP kétharmados kormányzása a parlamentben – jelentette ki az időközi választás győztese, Kész Zoltán vasárnapi veszprémi sajtótájékoztatóján.

A választáson a több baloldali párt és civil szervezet által támogatott jelölt úgy fogalmazott, hogy Veszprém eddig a királynék városaként volt ismert, mostantól „a józan ész városa”.

„Érzem a felelősséget, a hatalom igazi kritikusa leszek”

– fogalmazott Kész Zoltán.

A választás győztese hangsúlyozta: „megvan az erőnk ahhoz, hogy megváltoztassuk az országot”, hozzátéve, a veszprémi választók megmutatták Magyarországnak, hogy nem kell félni. Erős gazdaság teremthet erős nemzetet, ehhez pedig demokrácia és szabadság kell – mondta.

Úgy fogalmazott: Veszprém bátor város és – utalva arra, hogy április 12-én újabb időközi országgyűlési képviselő-választás tartanak -, hozzátette, most átadják a stafétabotot Tapolca, Ajka és Sümeg szavazóinak.

Elmondta azt is, hogy telefonon gratulált neki Navracsics Tibor uniós biztos – a körzet előző képviselője – és Némedi Lajos, a választásokon induló Fidesz-KDNP-s jelölt, és arról egyeztettek: közösen fognak tenni azért, hogy a veszprémi választási körzethez tartozó 25 település prosperáljon a jövőben.
 

Hirdetés