Elena Udreát le lehet tartóztatni. Ismét. Megint. Újra

Megszavazta a parlament, hogy a korrupcióellenes ügyészek letartóztathassák Elena Udreát. De még hogy! Most épp a Bute boxgála illegális finanszírozása miatt.
Hirdetés

170 támogató és 118 ellenszavazattal fogadta el hétfő délután a képviselőház, hogy a korrupcióellenes ügyészség bűnvádi eljárást indíthasson és előzetes letartóztatásba helyezhesse Elena Udreát, ezúttal a Bute boxgála ügyében.

A DNA szolgálati visszaéléssel és csúszópénz elfogadásával gyanúsítja a képviselőnőt a Bute boxgála ügyében, amelyet még akkor rendeztek, amikor Udrea turisztikai miniszter volt. A gálát a minisztérium kiemelt sporteseményként kezelte, finanszírozását pedig nem teljesen legális módon hozta össze a román boxszövetséggel együtt.
 
Az eredmény borítékolható volt, mivel két hete a honatyák simán megszavaztak hat, Udreát érintő hasonló DNA-kérést, ma szivárgott ki a sajtóba volt férjének, Dorin Cocoș-nak is a vallomása, hogy mennyi kenőpénzt kaptak, mennyit adott ebből a PDL-nek, és Klaus Johannis államfő ma is nyomatékosan felhívta a képviselők figyelmét, hogy ne akadályozzák az igazságszolgáltatás működését.

Vokskalandok Romániában 1.

Ahhoz képest, hogy a mai szavazás eredménye előrelátható volt, egész kalandosra sikeredett a voksolás. Az egyik „kaland” az, hogy született 13 érvénytelen szavazat, pedig golyóbisokkal zajlott a voksolás. (A román parlamentben az a titkos szavazás módszere, hogy fehér és fekete golyóbisokat helyeznek fehér és fekete urnába. Ha a honatya színt tesz színre, akkor igennel szavaz, ha a fehéret a fekete urnába, a fekete golyót pedig a fehér urnába helyezi, akkor elutasítja a szavazásra bocsátott kérdést.)
 
Hogy lehet ilyen egyszerű módszerrel érvénytelenül szavazni? Csakis szándékosan. És csak úgy derülhet ki, ha nem egyezik a két urnában levő golyók száma. (Hogy hova kerülhettek, már meg se merjük kérdezni magunktól.)

Vokskalandok Romániában 2.

A képviselőházi vita nem is attól parázslott fel, hogy átengedjék-e Udreát az ügyészségnek (de facto már átengedték két hete, ez most csak a de iure ráadás volt), hanem hogy törvényes-e egyénileg feladni a szavazás titkosságát.
 
A Nemzeti Liberális Párt ugyanis úgy döntött, képviselői mutassák fel a golyóbisokat, mielőtt az urnába helyezik azokat, hogy mindenki megbizonyosodhasson, az ellenzék honatyái nem mutyizzák el az Udrea-ügyet. Ludovic Orban kijelentette, a PNL tagjainak joguk van a titkos szavazáshoz, de joguk van ahhoz is, hogy megmutassák a szavazatukat.
 
Az RMDSZ és a PSD frakciója szerint viszont a titkos szavazás titkosságának megszüntetése botrányos törvényszegés. Márton Árpád az állampolgárok voksolását hozta fel analógiaként, akiket börtönbe is lehet zárni, ha szavazólapjukat bárki másnak megmutatják.

Elena Udrea jelenleg háziőreztben van,

korábbi előzetes letartóztatását ugyanis nem hagyta jóvá a bíróság. Most is elmondta, hogy szerinte az ismételt letartóztatási kérelmekkel az ügyészek szisztematikusan vadásznak rá, akik ellene vallanak, azok hazudnak, és hogy szerinte igazságtalan, hogy a feljelentők a rendőrségről hazamennek, azok pedig, akik nem jelentenek fel senkit, rendőrségi zárkában maradnak.
 
Elpanaszolta egyéjszakás kalandját is a zárkában, miszerint őrizetbe vételekor a rendőrök nagyon alaposan átvizsgálták, még a melltartóját is elvették, hogy petpalackot kellett tennie a vécére fedő helyett, hogy megakadályozza a patkányjárást vagy azt, hogy tüdőgyulladást kapjon a huzattól.

Hirdetés