Nyugodtan a szatmáriak fejére szakadhat a fél város

Mert az önkormányzat semmit sem tesz az omladozó, veszélyessé vált épületek felújításáért.
Hirdetés

Tavalyelőtt szeptemberben foglalkozott érdemben utoljára a szatmárnémeti városvezetés az omlásveszélyt jelentő épületekkel, amikor a Tabajdi-patika alá ácsoltatott gyalogosfolyosót. A szatmárnémeti tanácsülés nyilvánossága előtt kérte legutóbb Maskulik Csaba RMDSZ-es tanácsos, hogy a városvezetés március 31-ig adjon számot arról, hogy az omlásveszélyes vagy elhanyagolt épületek ügyének megoldására létrehozott polgármesteri hivatali bizottság mivel foglalkozott az utóbbi években. Maskulik biztosra veszi, hogy semmivel.

Négy évvel ezelőtt, a 153/2011-es törvény hatályba lépésekor jött létre egy bizottság a szatmárnémeti városházán azzal a céllal, hogy megoldásokat találjon a szatmárnémeti épületek állagának a megőrzésére/javítására és ezáltal egy vonzó városkép kialakítására. Maskulik szerint a törvény nem csak a polgármesteri hivatalokra érvényes rendelkezéseket tartalmaz, ezeket minden épülettulajdonosnak be kellene tartania, akár jogi, akár magánszemélyként birtokolja az épületeket. A szatmárnémeti városházának többéves cselekvési tervet kellett volna készítenie, ám az utóbbi négy évben, a szakbizottság létrehozása óta, semmi nem történt.

Az omlásveszélyes épületek karbantartására vonatkozó törvény kapcsán elkövetett polgármesteri mulasztás ügyében egyébként vaj van a szatmári prefektus fején is, neki kellett volna észrevennie, hogy négy éve nem történt semmi a hivatalos lajstromba-vétel körül, egyetlen épület sem jutott el a munkakezdési stádiumig sem.
 

Hirdetés