Sajtó, politika, befolyás

A sajtó a nagy üzleti és politikai machinációk és manipulációk eszköze. Azzal, amit nyilvánosságra hoz, és azzal, amit elrejt a nyilvánosság elől, amit nem hagy kiderülni.
Hirdetés

„Egy román külügyis elhárítótiszt aforizmatikus megállapítása – »a Facebookon azt látjuk, amit látnunk kell« – az egész sajtóra érvényes. Azt láttatja, amit láttatnia kell. A titkosszolgálatok beépítik embereiket a sajtóba, ezek a fedett ügynökök. A Román Hírszerző Szolgálat volt igazgatója szerint »természetes«, hogy hivatalának mindenütt vannak beépített informátorai. Meglehet. Az viszont tudomásunk szerint egyáltalán nincs úgy mindenütt, hogy a titkosszolgálatok a törvény szerint »üzleti tevékenységet« folytathatnak, ami többszörösen érdekeltté teheti, vagyis korrumpálhatja őket. »Hivatalos« célból és úton szerzett információikat saját hasznukra, mondjuk zsarolási potenciáljuk növelésére fordíthatják. A kör bezárul, s ha már kör, mindegy a sorrend: üzlet, politika, titkosszolgálatok, sajtó…

A sajtóba kihelyezett, jól fizetett ügynököknek általában többre kell vállalkozniuk, mint amit a »hagyományos« besúgás jelent: a nyilvánosság befolyásolására. Diverzióketésre, manipulációkra és társaikra – amelyek minden erőszervezet iskoláiban alaptantárgyak. Emlékeznek a »májashurka-ügyre”« Amikor egy hírműsor-főszerkesztő, közismert szekus mameluk, a közszolgálati televízió műhelyeiben vágatta össze a korrupcióellenes ügyészségtől kapott gyatra minőségű filmanyagot, azt beadták (ismétlem: a közszolgálati televízióban!), elnevezték tettenérésnek (flagrant), és bizonyítékként használták fel két volt miniszter elítéléséhez! Történt mindez az első böszista mandátum közepén. Így működött a már akkor híresen független román igazságszolgáltatás. Valamivel később az államelnök testvéröccsének megvesztegetéséről nyilvánvalóan pontos adatokkal rendelkező titkosszolgálat és ügyészség nemhogy nem szervezett tettenérést, hanem titkolta (és a »túlbuzgó« ügyésztől elvették) a dossziét, majd amikor a perdöntő film- és hangfelvétel előkerült, vagyis megtörtént az igazi tettenérés, akkor nemhogy vagyonelkobzásra, de még házkutatásra sem kerítettek sort, sőt az alvilágtól elcsalt pénzeket is meghagyták nála… Így megy ez.

A politikusoknak és a titkosszolgálatoknak a sajtó arra kell, hogy a közvéleményt bizonyos kívánt irányban befolyásolják.”

Hirdetés