Újra lobog a székely zászló a szentgyörgyi parkban

A HVIM jóvoltából. Ha megint leszedetik, több kerül ki helyette.
Hirdetés

„Újra lobog a székely zászló Sepsiszentgyörgyön, a központi parkban” – áll a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom tegnapi közleményében. A zászlót a zenepavilonra tűzték ki, megjegyezve, „ha azt is leveszik, lehet, legközelebb három vagy négy helyen fog a parkban székely zászló lobogni”. Arra biztatják Székelyföld lakosságát, „használják bátran a székely zászlót és a székely szimbólumokat…, rakjanak székelyföldes matricát autóikra, lássa mindenki, hogy Székelyföld igenis létezik, és nem lehet minket ellenünk kreált törvényekkel sem megfé¬lemlíteni, sem elnyomni.”
Mint megírtuk, a lobogót egy bírósági eljárás miatt a Magyar Polgári Párt (MPP) helyi szervezete vonta be.

Az óriáslobogót 2013. június 4-én a Trianon-megemlékezésen húzta fel az MPP, ám az akkori prefektus, Dumitru Marinescu a Kovászna, Hargita és Maros Megyei Civilek Fórumának feljelentése nyomán a közigazgatási bírósághoz fordult, kérte a zászló eltávolítását. Tavaly április 26-án a brassói táblabíróság is jóváhagyta az alapfokú ítéletet, és utasította Antal Árpád polgármestert, hogy távolíttassa el a parkból az óriászászlót, határidőként szeptember 10-ét határozták meg. A városvezető ezt nem tette meg, ám az MPP, hogy ne okozzon gondot, bevonta a zászlót, két nappal később pedig újabbat húzott fel helyette.

Úgy tűnik azonban, a prefektúra sem hagyta annyiban az ügyet, az azóta szintén menesztett Marius Popica kormánymegbízott december kö¬zepén jelezte, mindenképpen érvényt szerez a bírósági végzésnek, és eltünteti a parkból a székely lobogót. Akkor Antal Árpád azt nyilatkozta, ő nem „székelyzászló-begyűjtő”, és a kifogásolt zászlót nem fogja levenni.

A prefektus ügyködése azonban célt érhetett, mert a sepsiszentgyörgyi városházának fényképpel kellett igazolnia a bíróságon, hogy a zászló nincs már a helyén.
 

Hirdetés