RSF: nem túl rózsás a romániai és a magyarországi sajtó helyzete

Mindkét ország rontott, Magyarországot pedig a problémás országok közé sorolták.
Hirdetés

A Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi újságíró jogvédő szervezet által készített idei Globális Sajtószabadság Index mérései szerint tavaly Románia a 180 vizsgált ország közül 52. helyen volt, hét helyezéssel lennebb, mint 2013-ban. A 24,9-es pontszámmal éppen, hogy a kielégítő helyzetű országok közé került, hiszen a 25 pont fölött már az észlelhetően problémás országok közé került volna.

Magyarország még kevésbé lehet büszke. A 27,44 pontszámmal az említett rosszabb sorsú országok közt szerepel, a 65. helyen. Az MTI azt írja, a listát bemutató közlemény emlékeztetett arra, hogy a 2010-es kormányváltás óta Magyarország 42 helyet csúszott vissza. A Fidesz a jelentés szerint „továbbra is nyomást gyakorol azokra a médiumokra, amelyek nem állnak a hatalom politikai ellenőrzése alatt”.

Az RSF a reklámadóval kapcsolatban kiemelte, hogy a törvény „nyilvánvaló célja a kormány által bevezetett korlátozó törvénykezési arzenál részeként, a kormánnyal szemben több alkalommal kritikusnak mutatkozó csatorna, az RTL Klub elhallgattatása volt”.
 

Hirdetés