Kurázsi mama és papa

Mközben Kolozsvár magyar lakosságának villámcsődületek, aláírásgyűjtések alkalmával kötelessége kiállni közösség jogaiért, az önkormányzatban és a parlamentben is állandó nyomást kell gyakorolni.
Hirdetés

„A civilek most rendezik soraikat, és újabb pert indítanak, hiszen az előjelek rendkívül kedvezőek. De szüntelenül hangoztatják, hogy a sikerhez nagyobb összefogás, mentalitásváltás kell, hiszen miközben egy nyugat-európai polgárnak természetes, hogy fellépjen egyéni vagy közösségi jogaiért, addig nálunk még sokan érthetetlen félelemben, közönyben élnek.

Az önkormányzattal pereskedők ugyanakkor burkolt kritikát fogalmaztak meg az erdélyi magyar politikum munkájával szemben is, amikor arra kérték a pártokat, maradjanak ki ebből, hiszen eddig képtelenek voltak az együttműködésre, a pert pedig csak egyetértésben lehet sikerre vinni.

Bár a civilek mostani javaslata érthető, a politikai eszközök mellőzése nagy hiba lenne – főleg az e téren tapasztalható támadások szüntelen sorozata láttán. Erre figyelmeztet Veress Emőd ügyvéd, egyetemi docens is, aki minap megjelent írásában hangsúlyozza: a jog és az igazságérzet nem mindig van összhangban, ezért egyértelmű, biztos megoldás inkább helyi vagy országos politikai döntés révén születhet – a valós multikulturalitás felvállalásával vagy a közigazgatási törvény megváltoztatásával.

Jut feladat mindenkinek: miközben Kolozsvár magyar lakosságának villámcsődületek, aláírásgyűjtések alkalmával kötelessége kiállni közösség jogaiért, az önkormányzatban és a parlamentben is állandó nyomást kell gyakorolni. Mert elhivatottság, kurázsi nélkül lassan nem lesz kit és mit képviselni.”

Hirdetés