Letartóztatható Elena Udrea

Megszavazta a parlament, hogy a korrupcióellenes ügyészség bűnvádi eljárásokat indíthasson Elena Udrea ellen. Sőt azt is, hogy előzetes letartóztatásba helyezzék.
Hirdetés

A képviselőház titkos szavazással függesztette fel Elena Udrea PMP-s képviselő mentelmi jogát, hogy két ügyben is bűnvádi eljárás indulhasson ellene.

A korrupcióellenes ügyészség szolgálati visszaéléssel és csúszópénz elfogadásával gyanúsítja a képviselőnőt a Bute boxgála ügyében, amelyet még akkor rendeztek, amikor Udrea turisztikai miniszter volt. 

A Microsoft-ügyben pedig pénzmosással, befolyással való üzérkedéssel és azzal gyanúsítja Udreát, hogy hamis vagyonnyilatkozatot nyújtott be. Ezekért a DNA őrizetbe is szeretné venni a képviselőt, aki ellen még egy külön letartóztatási kérést is benyújtott amiatt, hogy Udrea megszegte a szabadlábon védekezés, a január 29-én rá rótt igazságügyi felügyelet feltételeit azzal, hogy nyilvánosan kommentálta a vádakat.
 
A harmadik körben a képviselők jóváhagyták a DNA-nak azt a kérését, hogy vizsgálati fogságba helyezhesse Elena Udreát a Bute boxgála ügyében.
 
A szavazás hétfőn késő este zajlott egy maratoni ülés keretében, a honatyák ugyanis a titkosság érdekében nem az elektronikus szavazógéppel, hanem a fekete, illetve fehér urnába helyezett golyóbisokkal voksoltak.
 
Elena Udrea a szavazás előtt arra biztatta a honatyákat, hogy szavazzák meg mentelmi jogának felfüggesztését, hogy ő a bíróság előtt bizonyíthassa ártatlanságát. Vagyis hagyják jóvá azt a három DNA-kérést, amely arra vonatkozik, hogy az ügyészség büntető eljárást indíthasson ellene, de ne szavazzák meg azt a hármat, amelyben előzetes letartóztatásához kérnek engedélyt, mert szerinte az már túlkapás.
 
A képviselőasszony okkult erők áldozatának tekinti magát: szerinte több mint gyanús az ügyészség szorgalma, hogy mindössze öt nap alatt nyújtotta be kéréseit a parlamenthez, a letartóztatási kérelmekkel pedig egyenesen arra törekszik az ügyészség, hogy őt elhallgattassa a SRI-t érintő kijelentései miatt. Beszéde után elhagyta a parlament épületét.
 
A képviselőház jogi bizottsága vasárnap megszavazta az ügyészség kéréseit, a bűnvádi eljárások elindítására és a vizsgálati fogságra vonatkozóakat egyaránt. A jogi bizottság zárt ajtók mögött zajlott ülésén Elena Udrea is részt vett három ügyvédjének kiséretében. A jogi bizottság döntése viszont csak ajánlás jellegű, nem kötelező a plénum számára.

Hirdetés