Kíváncsiak a székelyek álláspontjára az ET bizottságában

A párbeszéd hiánya miatt márciusra halasztotta a székelyföldi autonómiapárti határozatok megvitatását az Európa Tanács monitoring bizottsága.
Hirdetés

Márciusra halasztotta a székelyföldi önkormányzatok autonómiapárti határozatainak a megvitatását az Európa Tanács (ET) Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusának a monitoring bizottsága, mely a portugáliai Matosinhosban ülésezett pénteken. Magyar Anna, a Csongrád megyei közgyűlés fideszes alelnöke, a bizottság magyarországi tagja az MTI-nek telefonon nyilatkozva elmondta, a bizottság elnöke azt követően napolta el a kérdés megvitatását, hogy megállapította, nincsenek jelen a tanácskozáson a Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusa romániai delegációjának a magyar tagjai.

A monitoring bizottság azt a dokumentumot vizsgálja, amelyben több székelyföldi önkormányzat kinyilvánítja, hogy a

Székelyföld nevű különálló közigazgatási egységbe akar tartozni,

mely számára sarkalatos törvény szavatolja az autonómiát, és területén az állam nyelve mellett hivatalos nyelv a magyar is. A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által kezdeményezett határozatot eddig 45 székelyföldi önkormányzat fogadta el. Kovászna, Hargita illetve Maros megye prefektusa valamennyi határozatot megtámadta a közigazgatási bíróságon.

Magyar Anna elmondta, hogy a román delegáció vezetője felszólalásában a székelyföldi határozatok megtárgyalása mellett érvelt. Úgy vélte, ehhez minden dokumentum rendelkezésre áll. Azt is megemlítette, hogy az önkormányzati határozatok többségét a bíróság már érvénytelenítette, a bizottság elnöke azonban hangsúlyozta a párbeszéd fontosságát ebben a kérdésben, és azt is megjegyezte, hogy

a párbeszédhez nem elégséges az egyik fél jelenléte.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke az MTI-nek elmondta: a bizottságnak nincsen erdélyi magyar tagja, ezért ő maga írt levelet valamennyi bizottsági tagnak, hogy ismertesse az RMDSZ álláspontját. „Tájékoztattam a bizottsági tagokat, hogy nem értünk egyet a kormány régiós elképzeléseivel, és leírtam, hogy a tervezett közigazgatási átalakítás számunkra kedvezőtlenül módosítaná az etnikai arányokat. Ez pedig ellentmond Románia kötelezettségvállalásainak” – nyilatkozta Kelemen Hunor.

Hirdetés

A monitoring bizottság legközelebb március 24-én ül össze Strasbourgban, amikor a Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusának a plenáris ülését is tartják. A monitoring bizottság 2014. júniusi, Chișinăuban tartott ülésén már napirenden szerepelt a székelyföldi önkormányzati határozatok kérdése. Az ülésen az érintett önkormányzatok képviseletében Márton Zoltán makfalvi és Mezei János gyergyószentmiklósi polgármester is részt vett. A bizottság azonban akkor is elnapolta a vitát. A székelyföldi elöljárók Sepsiszentgyörgyre hívták a monitoring bizottságot, hogy helyben vitathassák meg a kérdést,

a bizottság azonban nem tett eleget a meghívásnak.

Izsák Balázs SZNT-elnök keddi sajtótájékoztatóján arra hívta fel a figyelmet, hogy az ügy akkori két szószólója ma már nem utazhat. Márton Zoltán elhunyt, Mezei János ellen ügyészségi vizsgálat indult, és a bíróság megtiltotta, hogy a polgármester elhagyja a városát. Az SZNT szerdán közleményben fejezte ki megelégedését, hogy az autonómiapárti határozatok ügye nem vált az erdélyi magyar pártok csatározásának az áldozatává.

Hirdetés