KRESZ: dehogyis jönnek horrorbírságok

Sajtókacsa, hogy többhavi fizetést kell közlekedési kihágás esetén befizetni az államkasszába. Csak a gyermekülésre vonatkozó szabályozás változik.
Hirdetés

Téves információkat közölt több román nyelvű sajtóorgánum – és a nyomukban, khm, mi is -  azzal kapcsolatban, hogy péntektől a közlekedési kihágásokért járó bírságok drasztikusan megemelkednek. Február 6-ától kizárólag a gyerekülés használatára, illetve a gyermekek szállítására vonatkozó új jogszabályok lépnek érvénybe. A témával kapcsolatban megjelent, a valósággal köszönőviszonyban sem lévő információk alapján 9600 lejes bírság is kiróható ittas állapotban okozott balesetért, míg a villanyrendőr piros jelzésének figyelmen kívül hagyásáért vagy gyorshajtásért akár 4000 lejjel is büntethetnek a forgalmi rendészet alkalmazottai.

A Hargita megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense, Gheorghe Filip ostobaságnak nevezte az elmúlt napokban megjelent, a közlekedésrendészeti szabályzat (KRESZ) állítólagos módosításairól szóló híreszteléseket.

A Hivatalos Közlönyben január 15-én megjelent, péntektől hatályos módosítás „csupán” a három évnél kisebb gyermekek utaztatására vonatkozó előírásokat szigorítja. A módosítás szerint a 135 centiméternél alacsonyabb gyermekeket a biztonsági övvel is biztosítani kell a kötelező gyermekülésben.

A 135 centiméternél magasabbak esetén a biztonsági öv olyan beállítására van szükség, amely nem keresztezi a gyermek nyakát és fejét. Amennyiben ez nem lehetséges, kötelezővé válik a magasító használata. Kivételt képez, ha egészségügyi okok miatt nem viselhet biztonsági övet a kicsi. A három évnél fiatalabbak felügyelet mellett kizárólag a személygépkocsi hátsó ülésén foglalhatnak helyet. A törvénysértést 4-5 büntetőponttal – 390 és 487,5 lej közötti pénzbírsággal – „jutalmazza” a rendőrség.

További KRESZ-módosításokról szó sincs, más, kihágásokkal kapcsolatos változtatások nincsenek.
 

Hirdetés