Stratégiai partnerséget köt az EMNT és az SZNT

A cél az új magyar egység kialakítása.
Hirdetés

Stratégiai partnerségre lép egymással az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) – jelentette be közös sajtóértekezletén szombaton a két szervezet vezetője, Tőkés László EP-képviselő, az EMNT elnöke és Izsák Balázs, az SZNT elnöke.

A cél egy integrált autonómiaképviselet létrehozása,

a két szervezet összefogása pedig egy jelzés értékű első lépés annak az „új magyar egységnek” kialakítása felé, amely hatékonyabbá teheti az erdélyi autonómiaküzdelmet – mutatott rá Tőkés László.

Hozzátette: még tárgyalnak a részletekről, milyen formát adjanak a közös munkának, de elvi egyezség született arról is, hogy az EMNT és SZNT közös küldöttgyűlést rendez az év folyamán.

A megállapodás a korábbi években fel-felbukkanó rivalizálásnak vethet véget, a két 2003-ban alakult, közös gyökerű nemzeti tanács között. A Tőkés László által kezdeményezett autonómiamozgalom (EMNT) székelyföldi hívei 2003-ban az SZNT-t is létrehozták, amely a Székelyföld területi autonómiáját tűzte zászlajára és magát közképviseletként határozza meg. A kezdeti elhidegülés után a két szervezet az utóbbi években több autonómiapárti megmozduláson közösen vett részt.

Tőkés László beszámolt arról, hogy felhívással fordult a Marosvásárhelyen tisztújító küldöttgyűlést tartó Erdélyi Magyar Néppárthoz (EMNP) is, vegye ki részét az autonómia talaján álló új egység létrehozásából.

Az EMNT elnöke azt mondta:

párbeszédet kell kezdeményeznie Klaus Johannis államfővel,

Hirdetés

aki mellett az elnökválasztáson 1989 óta példátlan egységben sorakozott fel az erdélyi magyarság.

Tőkés László szerint a témák egyike a kidolgozás alatt álló választási reform lehetne, tekintettel arra, hogy a védnökségével alakult EMNP más állásponton van, mint a konzultációkon részt vevő RMDSZ, amely az öt százalékos parlamenti küszöb megtartásában érdekelt. Az EMNT elnöke szerint ezt három százalékra kellene csökkenteni, vagy a kisebbségek számára akár el is lehetne törölni, hogy

a magyar érdekképviselet politikai pluralizmusát lehetővé tegyék.

Az új elnök több fontos gesztust tett a kisebbségek felé – holokauszt-túlélőket tüntetett ki, elítélte a szász közösség kollektív bűnössé nyilvánítását és szovjet deportálását – ezért az erdélyi magyar közösség is a történelmi jóvátétel hasonló gesztusaiban reménykedik a román államfő részéről – mutatott rá az EMNT elnöke.

 

Hirdetés