Hétfőtől kiderül, mennyire átlátszó Erdély

Indul ugyanis az első hazai tényfeltáró blog.
Hirdetés
Az Átlátszó Erdélyt három újságíró, Egyed Ufó Zoltán, Mihály László és Sipos Zoltán alapították. Saját megfogalmazásuk szerint olyan témákkal foglalkoznak, amelyek „az erdélyi magyar és a román mainstream médiában egyáltalán nem, vagy legfeljebb csak tétova próbálkozásokként jelennek meg”. Ezek közé sorolják például a közpénzek elköltését, közszereplők üzleti érdekeltségeinek, vagyonosodásának a vizsgálatát, a környezetre veszélyt jelentő, sokszor törvénytelen nagyberuházások tulajdonosi hátterének a feltárását.
 
Az újságírásnak azt a bevallottan nem túl kényelmes módját űzik, mely többnyire terepmunkából, levéltárazásból, kutakodásból, háttérbeszélgetésekből áll.
 
Weblapjukon közzé tett beköszönőben azt írják: nem kívánnak beszállni a mindennapi hírversenybe, csak akkor publikálnak, ha van érdemi mondanivalójuk. Írásaikat három nyelven, magyarul, románul és angolul fogják megjelentetni.
 
Az alapítók hangsúlyozzák: az Átlátszó Erdély nem politikai projekt, ebből adódóan minden „tábort” egyformán fognak ekézni, és nem törekednek arra, hogy jó viszonyt ápoljanak a közszereplőkkel. A függetlenségüket pedig az fogja garantálni, hogy reményeik szerint működésüket – a magyarországi tényfeltáró portál, az Átlátszó.hu mellett – közösségi adományokból sikerül biztosítani.  
 

Az egyik alapítóval, az ex-transindexes Sipos Zoltánnal készített villáminterjúnkat itt olvashatják el.  

Hirdetés