Terroristákat vettek őrizetbe Párizsban és Berlinben

A francia fővárosban a múlt heti merényletek elkövetőinek segítőit, a németben az iszlám állam toborzóit kapták el
Hirdetés

 

A párizsi hatóságok péntekre virradó éjjel tizenkét embert őrizetbe vettek a múlt héten elkövetett terrorcselekményekkel összefüggésben indított razziákban – közölte a francia főváros ügyészsége pénteken.

Az őrizetbe vett embereket a magukat az al-Kaida terrorhálózat és az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet tagjainak mondó elkövetőknek nyújtott „logisztikai támogatás” kapcsán hallgatják ki – jelentette igazságügyi forrásokra hivatkozva az AFP hírügynökség. A feltételezések szerint az illetők egyebek mellett fegyverekkel és járművekkel láthatták el a terroristákat.

Az iTele televízió jelentése szerint a rendőrség az éjjel Párizs öt elővárosában, Montrouge-ban, Grignyben, Chatenay-Malabryban, Epinay-sur-Seine-ben és Fleury-Merogis-ban tartott razziákat az éjszaka folyamán.

A múlt hét szerdán két testvér, Chérif és Said Kouachi megtámadta a Charlie Hebdo szatirikus lap párizsi székházát, ahol 12 embert öltek meg. Egy másik, velük kapcsolatban álló iszlamista fegyveres, Amedy Coulibaly egy nappal később végzett egy rendőrnővel Mountrouge-ban, majd pénteken túszokat ejtett egy párizsi kóser szupermarketben, ahol négy embert agyonlőtt.

Csütörtökön és pénteken Belgiumban és Németországban is kiterjedt terrorellenes razziákat tartott a rendőrség, amelyekben legalább két feltételezett terroristát megöltek és többeket őrizetbe vettek. A hatóságok Nyugat-Európa-szerte kiemelt készültségben vannak a párizsi terrortámadások óta.

Péntek délelőtt rövid időre kiürítették a francia főváros keleti pályaudvarát (Gare de l’Est) egy pokolgépes fenyegetés miatt, de ez később vaklármának bizonyult. Rendőrségi források szerint egy ismeretlen betelefonáló azzal fenyegetőzött, hogy robbantást fog elkövetni a forgalmas állomáson, míg a francia vasúttársaság azt közölte, hogy egy gazdátlan és azonosítatlan csomag miatt zárták le időlegesen a pályaudvart. A pályaudvar nagyjából egy órán át volt zárva.

Hirdetés

Ugyancsak pénteken reggel a berlini rendőrség egy kiterjedt terrorellenes akcióban két embert vett őrizetbe, akik az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezetnek toboroztak Németországban.

Az ügyészség és a rendőrség hivatalosan azzal gyanúsítja a 41 és 43 éves férfiakat és három további embert, hogy „súlyos államellenes bűncselekmény” elkövetését készítették elő Szíriában. Azt nem feltételezik a hatóságok, hogy az illetők Európában akartak volna támadásokat végrehajtani.

A péntekre virradó hajnal végrehajtott rendőrségi akcióban összesen tizenegy lakást kutattak át a berlini államügyészség nyomozói és rendőrök a német fővárosban, elsősorban annak Wedding nevű negyedében. A terrorellenes razziában 250 egyenruhás és három különleges egység vett részt. Az előző este szintén az IÁ-hoz fűződő kapcsolatai miatt vettek őrizetbe egy embert Németországban. Az illető férfi tavaly májustól augusztusig tartózkodott Szíriában, és felmerült a gyanú, hogy ott csatlakozott az IÁ-hoz. Terhére róják, hogy kiképzésen esett át Szíriában, hogy csatlakozzon az iszlamista harcosokhoz.

A német hírszerzés becslése szerint az elmúlt időszakban legalább 550 ember utazott Németországból Szíriába, és 180-an közülük már hazatértek. Sokuk ellen büntetőjogi eljárás folyik.

Szintén csütörtök este Belgium több pontján is nagy erőkkel vonult fel a rendőrség terrorizmussal gyanúsított személyek ellen, az akcióban két ember életét vesztette, egy megsebesült.

Hirdetés