„Az MSZP-kormányok kiszámítható partnerei voltak a határon túli magyaroknak”

Ujhelyi István szerint a magyar jobboldal kisajátította a magyar ügyet; nemzeti koalícióra van szükség.
Hirdetés

Nemzeti koalícióra van szükség a határon túli magyarok európai képviseletében – jelentette ki Ujhelyi István szocialista párti európai parlamenti képviselő az EP nemzeti kisebbségi ügyekkel foglalkozó frakcióközi munkacsoportjának csütörtöki strasbourgi ülése után.

A munkacsoportban 21 uniós tagország 65 képviselője vállalt feladatot. A programalkotó tanácskozáson döntés született arról, hogy a munkacsoport a következő hónapokban az oktatáspolitikai, anyanyelvvédelmi, kisebbségi nyelvhasználati kérdésekkel, illetve a Szerbiában és Montenegróban élő kisebbségek ügyével fognak kiemelten foglalkozni, az Európai Bizottsággal szoros együttműködésben.

Ujhelyi István, a kisebbségügyi munkacsoport tagja az ülés után kijelentette: szociáldemokrata politikusként

kötelessége küzdeni a határon túli magyarok érdekeiért.

„Sajnos a hazai politikában a jobboldal folyamatosan megpróbálja kisajátítani magának a »magyar ügyet«, és semmibe veszi azt a kiszámítható partnerséget, amelyet az MSZP-kormányok nyújtottak a korábbi években a határon túli szervezeteknek” – közölte erről szóló tájékoztatásában a képviselő.

Ujhelyi szerint nemzeti koalícióra van szükség a határon túli ügyekben, és e tekintetben a jobboldali képviselőkkel is

késznek mondta magát a közös munkára.

Hirdetés

„Ezért is támogattam például Gál Kinga fideszes EP-képviselő társelnökké választását a csoportban” – jegyezte meg, és egyúttal emlékeztetett arra: az elmúlt ciklusokban a korábbi szocialista EP-képviselő, Tabajdi Csaba a kisebbségi munkacsoport egyik társelnökeként elévülhetetlen érdemeket szerzett a határon túli magyarok képviseletében.

(fotó: Facebook)

Hirdetés