Tavaly a pártváltás volt a legnépszerűbb őszi trend az elöljárók körében

Összesen 540-en igazoltak át más párthoz, mint amelyik révén mandátumot nyertek.
Hirdetés

Egy felmérés szerint a romániai polgármesterek 17 százaléka váltott pártot azt követően, hogy a kormány 2014 augusztusában 45 napra felfüggesztette a pártváltást ellehetetlenítő törvénycikk hatályát.

A közigazgatás és a közpolitikák kérdéseivel foglalkozó Expert Forum nevű szakértői csoport felmérése szerint a 3180 polgármester közül 540-en éltek a pártváltás lehetőségével, akik közül 404-en a kormányzó Szociáldemokrata Pártba (PSD) igazoltak át. A szakértői csoport honlapján közölt tájékoztatás szerint az átigazolások aránya a polgármesterek körében volt a legnagyobb. A megyei önkormányzati képviselők 12,8 százaléka, a helyi önkormányzati képviselők 10,9 százaléka váltott pártot.

A területi statisztikából kiderül, hogy a pártváltás jelensége Kelet- és Dél-Romániában volt hangsúlyosabb, Erdélyben kevesebb esetben fordult elő. A Bukaresttől délre fekvő Giurgiu megyében a polgármesterek 73 százaléka, a moldvai Neamt megyében az elöljárók 49 százaléka igazolt más pártba. A legnagyobb veszteségeket az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Demokrata Liberális Párt (PDL) könyvelhette el. Előbbitől 248, utóbbitól 195 polgármester távozott. A „politikai migráció” jelensége alig érintette Hargita és Kovászna megyét, illetve a magyar pártokat.

Laura Ştefan, az Expert Forum szakértője szerint a kormány azért fogadta el a politikai migrációt 45 napra lehetővé tevő rendeletet, hogy a novemberi elnökválasztás előtt ezzel fokozza Victor Ponta miniszterelnök kampányának a települési szintű támogatottságát. Az alkotmánybíróság december közepén alkotmányellenesnek nyilvánította az átigazolást lehetővé tevő rendeletet. Laura Ştefan szerint megtörténhet, hogy a pártváltó elöljárók elvesztik a mandátumukat. 

 

Hirdetés