Megnövelik a hadsereg költségvetését

Klaus Johannis pár óra alatt összehozta a pártok közötti konszenzust. 2017-től a GDP 2 százalékát kapja a hadsereg.
Hirdetés

Holnap alá is írják a pártvezetők a honvédelmi megállapodást, amelyről ma egyeztettek az államfővel. Klaus Johannis ma délután bejelentette, összpárti konszenzust ért el a hadsereg megfelelő finanszírozásának kérdésében.

Vagyis úgy állítják össze ezentúl az állami költségvetést, hogy a honvédelmi minisztérium 2017-től a GDP-nek legalább a két százalékát kapja. A kiszámítható finanszírozás érdekében ezt az arányt legalább a rákövetkező tíz évben meg kívánják őrizni.
 
A hadseregnek a többletpénz elsősorban hadfelszerelésre kell, illetve hadgyakorlatokra.
 
A lépést Johannis két dologgal indokolta: egyrészt Románia nem várhatja el, hogy biztonságát a szövetségesei, a NATO tagállamai finanszírozzák, másrészt a közeli nemzetbiztonsági kockázattal, a szomszédos országban, Ukrajnában zajló katonai konfliktussal.
 
Az államfő szerint fontos, hogy a pénzt felelősen költsék el olyan felszerelésre, amelyre valóban szüksége van a hadseregnek, ezért azt várja el a honvédelmi minisztériumtól, hogy több éves ütemtervet készítsen elő a haditechnika beszerzéséről. Ebből szerinte profitálhat a hazai hadiipar is, több megrendeléssel több munkahelyet tud teremteni, illetve együttműködést kell kialakítani más országok hadiipari vállalataival.

Fotó: presidency.ro

 

Hirdetés