Repülőteret szeretne Hargita megye

Már nem csak elszállt ötlet a csíkcsicsói kisrepülőtér modernizálása, elkészült ugyanis a fejlesztési koncepció. Pénz viszont egyelőre nincs rá.
Hirdetés

Elkészült a csíkcsicsói repülőtér fejlesztési koncepciója Farkas József és Farkas László magyarországi repülőtér-fejlesztési szakemberek segítségével. Hargita Megye Tanácsa ez ügyben már több szakmai tanácskozást tartott anyaországi szakértőkkel, illetve már korábban kilátásba helyezte Csíkszeredának, Hargita megyének Budapesttel vagy akár Bukaresttel történő összekötését, mivel egy repülőtér több beruházót és turistát vonzana a térségbe. Borboly Csaba megyeelnök szerint a fejlesztés fontos politikai, gazdasági és turisztikai szempontból egyaránt.

„Fontos, hogy már most egy jól kidolgozott elképzelés alakuljon ki a reptér fejlesztéséről, így össze lehet ezt hangolni más programokkal, például a turizmus növelésével, valamint a katasztrófaelhárítással. Január folyamán Hargita Megye Tanácsa energiagazdálkodási ügynöksége és elemzőcsoportja felmérést készít a légi forgalmi igényről, ami segítséget nyújt a légi utas és áruszállítással foglalkozó vállalatok vonzásában” – nyilatkozta a megyei tanács elnöke.

A csíkcsicsói repülőtér jelenleg magánkézben van, és két hangárral és négy kisrepülővel rendelkezik. A reptér fejlesztésében az a költségtakarékos szempont érvényesül, mint amilyen megfigyelhető a kisgépes, a regionális, és a „fapados” légitársaságoknál. A fejlesztést úgy hajtanák végre, hogy igény esetén bővíteni lehessen a repülőteret annak folyamatos működtetése mellett. Első szakaszban egy 800×20 méteres futópálya építése szükséges a VFR előírásai szerinti navigációt segítő berendezésekkel, továbbá egy kb. 1500–2000 m² alapterületű építmény az utasok kezelésének kiszolgálására, a repülőtéri szolgálatok, a repülőtéri infrastruktúra (közművek) és a légi járművek elhelyezésére.

Korábban Borboly Csaba már jelezte: partnereket keresnek a magánszférából, ugyanakkor a megye településeinek önkormányzatait is felkérik, hogy vegyenek részt a projektben. 

Hirdetés

Fotó: ujszo.com

 

Hirdetés