Helló, székelyföldi románok! Tanuljatok magyarul!

A magyaroknak viszont angolul kéne jobban tudniuk.
Hirdetés

Más-más pályán mozognak a sepsiszentgyörgyi magyar és román diákok jövővel kapcsolatos aspirációi. A román fiatalok körében nagyobb a városból való elvágyódás, mint magyar társaik körében, derült ki egy hétfőn bemutatott migrációs kutatásból. A sepsiszentgyörgyi önkormányzat megbízásából Kiss Tamás és Barna Gergő szociológusok készítették el az elmúlt tíz évben Sepsiszentgyörgyön végzett fiatalok életútját kutató tanulmányt.

Kiss Tamás az adatfelvétel technikáját ismertetve elmondta: a sepsiszentgyörgyi iskoláktól kérték el az elmúlt tíz évben végzett diákok szüleinek elérhetőségeit, majd az így összeálló adatbázisból véletlenszerűen kiválasztották a 607 tanulóból álló mintát, akiket telefonon kerestek fel. Voltak közöttük, akik helyben maradtak, a környéken laknak, és olyanok is, akik hazai nagyvárosokba vagy külföldre vándoroltak.

A tanulmányból az is kiderült, hogy a sepsiszentgyörgyi magyar diákok 10-12 százaléka román tannyelvű osztályokba jár, ennek a legfőbb oka – amellett, hogy egyes szülők így döntenek – az, hogy a szaktárca több román tannyelvű osztályt hagy jóvá, mint amennyit a román közösség számaránya indokol, miközben a magyar osztályokban kevés a hely. Ezért egyes magyar diákok román osztályokba kényszerülnek, magyarázta Kiss Tamás.  

A tanulmány a sepsiszentgyörgyi diákok nyelvtudását is vizsgálta. Kiderült, hogy e tekintetben a román diákok vannak rosszabb helyzetben, hiszen 39 százalékuk nem beszél magyarul, további 27 százalékuk keveset ért magyarul. Kiss Tamás szerint a román fiatalok kétharmada nem érti a város domináns nyelvét, ehhez még hozzáadódik, hogy a román iskolák többsége szolgáltatások terén nyújt képzést, viszont a végzősök megfelelő nyelvismeret hiányában nehezen találnak állást, ezért nagyobb bennük a nagyvárosok irányába való elvágyódás

A magyar diákok mindössze 16 százaléka nyilatkozta azt, hogy nem tud románul. Az angol nyelvismeret tekintetében viszont a románok sokkal jobban állnak, mint a magyarok, mutatott rá a szociológus, aki szerint a magyar diákok versenyképessége terén lenne tennivalója az iskoláknak.
 

Hirdetés