Állj meg, vándor!

A külhonból indult mozgalom lerántotta a leplet egy aljas szándékkal megalkotott politikai gépezetről, és ezzel nagyon sokat nyert Románia.
Hirdetés

„A nyugati államokba jobb megélhetésért elvándorló tömegek eddig is kivették a részüket a szülőföld támogatásából: kimutatások szerint az elmúlt tíz évben csaknem 50 milliárd euró hazaküldésével lökték tovább az ország szekerét. Bár a gazdasági válság nekik is betett, tavaly csaknem 4 milliárd eurót utaltak át az otthon maradottaknak, ami Románia bruttó hazai termékének körülbelül 2,1 százalékával egyenlő.

Ezzel együtt a szociáldemokrata pártlogika most azt diktálta, hogy rá kell ijeszteni az aranytojást tojó tyúkra. Pontáék megpróbálták következmények nélkül lekapcsolni az ország vérkeringéséről azt az anyagi és immár főként szellemi erőforrást, amelyre óriási szükség van – és nem a messzi távolban, hanem itthon. Jól tudjuk, hogy ma már nemcsak képzetlen eperszedők hajlonganak inkább idegen földek felett, hanem a fiatal értelmiség, a szakmát tanultak nagy része is kivándorol.

Amint egy most közölt európai felmérés is hangsúlyozza, hiába a temérdek ajándék euró, a szakképzett munkaerő hiánya visszaveti a gazdaságot, ront az életminőségen. Azonban mindezekért nemcsak a gondatlan, tiszteletlen kormány hibáztatható, amely nem hajlandó prioritásként kezelni a hazacsábító, itthon marasztaló intézkedéseket: a javuláshoz egyéni felelősségvállalás is kell – a jobb élet reményében, de itthon. Hogy legyen a jövőben is olyan, aki akár utcára is vonul, ha nagy a baj.”

Hirdetés