Ponta: levélben történő vagy elektronikus szavazás kell

Hogy a külföldön élő románok is könnyebben szavazhassanak, mint eddig.
Hirdetés

A választási törvény módosítását, a levélben történő vagy az elektronikus szavazás bevezetését javasolta Victor Ponta miniszterelnök kedden azon a parlamenti vitán, amelyet az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) kezdeményezésére hívtak össze a külföldön élő románok voksolása körüli problémák miatt.

Ponta sajnálatát fejezte ki a történtek miatt, és úgy vélte, nem érdemes bűnbakot keresni, hiszen a kormányoldal megfizette a botrány politikai árát – ő maga elvesztette az államfőválasztást, és két külügyminiszter is belebukott az ügybe -, ezért a parlament feladata most az, hogy megtalálja az érdemi megoldást a problémára, mivel a demográfiai tények túlhaladtak a hatályos törvényen.

A miniszterelnök egyúttal arra is javaslatot tett, hogy a külföldön élő románok voksolását ne a külügy szervezze a továbbiakban, hanem a parlamentnek alárendelt választási hatóság.

Mindennek ellenére Ludovic Orban, a PNL alelnöke leszögezte: a botrányért a kormány a felelős, ezért Victor Ponta lemondását követelte.

Mint ismeretes, a külképviseleteken mind az államfőválasztás november 2-i első, mind a november 16-i második fordulóján botrányba fulladt a szavazás. Olyan nagy számban mentek ugyanis el szavazni a külföldi románok, hogy hatalmas sorok alakultak ki, és sokan annak ellenére sem kerültek sorra az este kilenc órai urnazárásig, hogy hosszú órákig álltak sorba.

Hirdetés

A botrány miatt kormányellenes tüntetések törtek ki, ugyanakkor sem az első forduló után lemondó Titus Corlățean, sem a második kör után távozó Teodor Meleșcanu külügyminiszter nem volt hajlandó növelni a külföldi szavazókörök számát, arra hivatkozva, hogy azt a törvények nem teszik lehetővé. Ezt azonban a választási hatóság cáfolta.

Fölmerült a gyanú, hogy a kormány szándékosan akadályozta a külföldön élő románok szavazását, mivel közismert, hogy elsöprő többségük a jobbközép pártokkal szimpatizál.
Emiatt a legfőbb ügyészség ismeretlen tettes ellen nyomozást indított a külföldön élő románok szavazati jogának korlátozása gyanújával.

 

Hirdetés