Tőkés: a magyarok szavazzanak Johannisra!

Mert Ponták restaurálnák a nacionálkommunizmust.
Hirdetés

A jobboldali romániai elnökjelölt, Klaus Johannis megválasztására buzdította az erdélyi magyarokat szerdai nyilatkozatában Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke.

Nyilatkozatában Tőkés László úgy vélekedett, hogy Romániában huszonöt évvel a Ceausescu-diktatúra bukása után is a kommunizmus restaurációja fenyeget. Az európai parlamenti képviselő szerint a „Victor Ponta vezette utódkommunisták a bukott nacionálkommunizmus restaurációján fáradoznak, s az államelnöki szék megszerzésével totális hatalomkoncentrációra törekszenek”.

Tőkés László úgy vélte, az erdélyi magyarság azzal  kölcsönözhetne nagyobb esélyt a demokratikus román erők választási győzelmének, ha az RMDSZ előző döntését felülvizsgálná, és a magyar polgári erőkkel összefogna, az erdélyi magyarság pedig egységesen felsorakozna Klaus Johannis elnöksége mellett”.

Az EMNT elnöke arra emlékeztetett, hogy a választások első fordulójában Erdély megyéiben (Hunyad kivételével) a jobboldali Klaus Johannis győzött, míg az Erdélyen kívüli megyék mindegyikében a baloldali Victor Ponta szerzett több szavazatot. A választási térképeket idézve, melyen Johannis győzelmeit kékkel, Ponta győzelmeit pirossal jelölték, kijelentette, hogy „vörös sarló fogja körbe Erdélyt„.

Tőkés bírálta az RMDSZ-t amiért a magyarok belátására bízta a döntést a választások második fordulójában, és amiért Kelemen Hunor a magyar választókat demobilizáló üzenetet fogalmazott meg, miközben Klaus Johannist elmarasztalta, Victor Pontát pedig dicsérte. „Az RMDSZ hatalomközpontú vezérkara elfelejtkezik arról, hogy a politikának is van erkölcsi dimenziója, és hogy a becsület is európai érték” – jelentette ki az európai parlamenti képviselő. Hozzátette, az erdélyi magyarok azokkal a Ponta ellen tüntető románokkal értenek egyet, akik azt vallják: Erdély megmentheti Romániát!

Hirdetés

Tőkés László nyomatékosította, Erdély választási térképe csak Székelyfölddel válhat teljessé. Szerinte a magyarság „meglévő és hiányzó szavazatai” – közel egymillió voks – döntő súllyal eshetnek latba a választások vasárnapi második fordulójában. Hozzátette, a magyarság választási sikere jó kiindulópontja lehetne a régóta áhított magyar összefogásnak.

 

Hirdetés