szabot
2014. november 12. szerda, 12:21
Amin nem lehet rendesen olvasni a nemrég elkészült e-tankönyveket. Így digitalizál a román tanügy. Osztályonként húszmillió euróért.

Mind az összes, mintegy 220 ezer romániai harmadik osztályos gyerek táblagépen tanulhat jövő márciustól - jelentette be Răzvan Cotovelea, az információs társadalomért felelős miniszter.

A táblagépeket versenytárgyaláson szerzik be, amelynek összértékét 20 millió euróra becsülik. Ennek 85 százalékát európai alapokból fedezik, mondta ma a miniszter a Románia 2020 országos digitális stratégia bemutatóján.
 
Cotovelea becslése szerint a másodikosok és a negyedikesek 2015 első félévének végén kaphatnak ugyanilyen táblagépeket. A miniszter szerint a beruházás korosztályonként 20 millió euróba kerül, számítása szerint a másodikos, harmadikos és negyedikes diákoknak összesen 500 ezer táblagépre lesz szükségük.
 
A digitális stratégia lanszírozását és a tanügy digitalizálását beárnyékolja (sőt bepixelezi), hogy az eddig kifejlesztett digitális tankönyvek nem olvashatók rendesen a táblagépeken. A Digi 24 hírtelevízió összeállítása szerint ezeket úgy fejlesztették ki, hogy személyi számítógépen könnyen olvashatók, de a formátum nem alkalmazkodik automatikusan a táblagépek kisebb képernyőjéhez. Ráadásul több hang- és videóanyag olyan fájlformátumban került fel, hogy azokat a tanügyminisztérium kifejlesztette applikációban nem lehet lejátszani.
 
Mindezt annak ellenére, hogy a tankönyvek kifejlesztésére kiírt pályázatban szerepelt, hogy a digitális változat legyen könnyen kezelhető számítógépen, táblagépen és okostelefonon is. A kiadók a minisztériumot hibáztatják, hogy az mindössze 45 napot adott nekik a tankönyvek digitalizálására.
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/6055
Az ítélet jogerős, Borboly Csaba tanácselnök megvárja az indoklást.
Íme az RMDSZ négy pilléren nyugvó választási programja.
Azt csak a Jóisten tudja. Vagy még Ő sem. De van még kérdés: mihez kezd az igazságszolgáltatás egy korrupt főpappal?
Az ügyészség hivatalosan is meggyanúsított egy őrizetbe vett férit.
A román nemzetőrök egy része nem képes belenyugodni, hogy elcsitult a kolozsvári Beatrice-botrány. Kavarják tovább a bűzlő anyagot.
A parlamenti választásokon felvételt készítenek a szavazatok számlálásáról. Táblagépekkel.
A Szekuritáté által megfigyelt író-olvasó találkozón forrongó hangulat uralkodott.
De vannak benne olyan elemek, amelyeket az RMDSZ is tud támogatni.
Naná, hogy Magyarország is ott van. És mi a célja? Hát az elvesztett nagyhatalmi státus visszaszerzése. Többek között.
Két órát töltött az ügyészekkel.
Gidó Attila történésszel tekintettük át Kolozsvár egyetlen működő (neológ) zsinagógájának hányattatott történetét.
Románia a kilencedik legpazarlóbb európai ország az élelmiszerek tekintetében.
Mi is az a „humanitárius szünet” a légitámadásokban?
De nem ám a Vadim Tudor-féle klasszikus nacionalizmusról van szó. A nackós újhullám gazdasági alapokra helyezkedik. És tudja, miért.