Olajos ügyek

Az orosz medvén az alacsony olajárak nagyobb sebet ejtenek az összes európai uniós szankciónál együttvéve.
Hirdetés

„Így a nagyhatalmak játszmáinak apró nyertesei vagyunk egy ideig, de a sorsunkat közelebbről igazgatóknak lesz rá gondjuk, hogy az olcsó benzin fölötti örömünk ne tartson sokáig. A kormány egyik fontos bevételét az üzemanyagra kivetett illeték jelenti, hiszen a töltőállomásnál kifizetett számla több mint fele adó és illeték.

Az államháztartást jórészt a fogyasztás megadózásából éltető balkáni döntéshozók számára éveken át egyszerűen működött a rendszer úgy, hogy az euró október eleji árfolyamát figyelembe véve szabták meg, hogy a következő esztendőben mekkora réteg bőrt nyúznak le a választóról.

Csakhogy tavalytól olcsóbb lett az euró, és az inflációra hivatkozva sem lehet sokat bűvészkedni, mert az is a nullához közelít, így ha változatlanul hagynák az illetékszámolási receptet, jövőtől mintegy öt százalékkal olcsóbb kellene legyen az üzemanyag mellett a dohányáru is, meg egyéb, „luxus”-illetékkel terhelt termék. De a kormányosoknak eszük ágában sincs ezt eltűrni, a pénzügyminisztérium állítólag már legalább három új illetékszámolási változaton dolgozik.

A nyakunkat nyugodtan rátehetnénk, hogy egyik verzió sem az adófizetőnek nyerő, és egy árva hangot nem fognak erről nyilvánosságra hozni legalább a választások utáni hétig. „

Hirdetés