A felvidéki magyarok is az autonómiát népszerűsítik

Hányszor mondjuk még el, hogy az autonómia nem elszakadást jelent?!
Hirdetés

Nem kell állandóan riogatni az autonómiával, az ugyanis nem jelenti Szlovákia határainak megváltoztatását – idézte Berényi Józsefnek, a Magyar Közösség Pártja (MKP) elnökének kijelentését a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség szombaton.

A felvidéki magyar párt elnöke erről a szlovák hírügynökség internetes portáljának, a teraz.sk-nak – a Szlovákiában novemberben tartandó helyhatósági választások kapcsán – adott videóinterjúban beszélt.

„Még egyszer megismételem, és ha kell még százszor is elmondom, hogy elismerjük Szlovákia területi egységét” – válaszolt Berényi József az MKP autonómiatörekvéseit firtató kérdésre.

Kijelentette, nem kell állandóan riogatni az autonómiával, mert az nem jelenti Szlovákia határainak megváltoztatását. A politikus ezzel arra utalt, hogy Szlovákiában a közvélemény gyakran az ország egy területi egységének kiválásával azonosítja az autonómia létrehozásának fogalmát. Ennek megfigyelők szerint részben az az oka, hogy a szlovák politikai szóhasználatban gyakori a két fogalom szándékos vagy véletlen összemosása.

„Nem kell ezzel a fogalommal riogatni és főként nem a programunkkal” – szögezte le az MKP elnöke, utalva az MKP autonómiatervezetét érintő korábbi kijelentéseire, valamint arra, hogy pártja programja – amely a helyhatósági választásokon külön hangsúlyt fektet a kisebbségi nyelvhasználat gyakorlati megvalósítására – a felvidéki magyarság megmaradását és identitásának megtartását célozza.

Az autonómia már most működik (Szlovákiában), mivel minden helyi önkormányzat a gyakorlatban önkormányzatként működik” – mutatott rá Berényi József.

Hirdetés

Az MKP elnöke a november 15-i szlovákiai helyhatósági választások kapcsán azt mondta: úgy érzi, hogy a szlovák-magyar kapcsolatok legnagyobb gondja a bizalom kérdése, s ezért azokon a településeken, ahol magyar polgármestert választanak, ők is hozzájárulhatnak a bizalom kiépítéséhez. Megválasztásukkal meg tudják majd mutatni, hogy „egy magyar polgármester nem jelent nemzetbiztonsági kockázatot, hanem éppen ellenkezőleg” – fogalmazott a politikus.

Az MKP elnöke szerint a kettős állampolgárság ügyében is a bizalom a megoldás kulcspontja. „Ez bizalom kérdése. Ha nagyobb lesz (a bizalom), a kettős állampolgárság senkit sem fog zavarni” – szögezte le Berényi József, hozzátéve: a megoldás a magyar és a szlovák, de főleg a szlovák kormány politikusainak kezében van.

Kép: parameter.sk

Hirdetés