Szabadabb kezet kaptak az orvosok

Legalábbis nem köztisztviselők többé. Hogy ez pontosan mit is jelent, előbb-utóbb kiderül.
Hirdetés

Kihirdette Traian Băsescu államfő azt a törvénymódosítást, amelynek értelmében az orvosok nem minősülnek „köztisztviselőknek”. A jogszabályt az elnök júliusban megfontolásra még visszaküldte a parlamentnek, mivel azonban a döntéshozók másodszor is módosítás nélkül fogadták el, kénytelen volt kihirdetni. Băsescu egyébként korábban azt kifogásolta, hogy a büntető törvénykönyvben szereplő meghatározással kerül ellentmondásba az a pontosítás, miszerint az orvosok nem tekinthetők köztisztviselőknek, és így az orvosokat gyakorlatilag felmentik az olyan cselekmények büntetőjogi felelőssége alól, amelyek a köztisztviselői státushoz kapcsolódnak.

A Btk. szerint „köztisztviselő minden olyan, közérdeket szolgáló személy, akit erre valamely közhivatal felhatalmazott és munkáját az illető közhivatal felügyelete, illetve ellenőrzése alatt végzi”. Az eddigi jogszabályok is ebbe a kategóriába sorolták az orvosokat.

Az MTI érdeklődésére Bónis István, az RMDSZ parlamenti képviselője, az egészségügyi szakbizottság tagja azt mondta: az ellentmondás feloldásának nem az a módja, hogy a – mindenütt szabadfoglalkozásnak tekintett – orvosi hivatásra ráerőltessék a köztisztviselői státust, hanem az, hogy a Btk.-ban is módosítsák a félreértelmezésre lehetőséget adó passzust. Arra a kérdésre, hogy milyen hátrányuk származott az orvosokat köztisztviselőként kezelő jogértelmezésből, a képviselő az orvosi műhibák (malpraxis) büntetőjogi vetületére és a hálapénz elfogadásának (paraszolvencia) korrupciós besorolására utalt. Bónis szerint nem szűnik meg az orvosok büntetőjogi felelőssége sem, de ezeket a problémákat elsősorban az orvosi kamara etikai bizottsága hivatott kezelni.

A törvény parlamenti vitája során a szenátusi szakbizottság elnöke azzal érvelt, hogy a drámai méreteket öltött orvos-elvándorlás nagymértékben az orvosok köztisztviselői besorolásának tudható be. Mint ismeretes, Romániából 2008 óta 15 ezer orvos vándorolt ki, idén az első fél évben számuk elérte az 1200-at.
 

Hirdetés