Kelemen Hunor már nem kulturális miniszter

Traian Băsescu csütörtökön aláírta Kelemen augusztusban benyújtott lemondását. Korodi Attila vezetheti ideiglenesen a szaktárcát.
Hirdetés

Az államfő csütörtökön közölte, hogy aláírta Kelemen Hunor felmentését a kulturális miniszteri tisztségből.

Băsescu azt mondta: három hónapig várt a kormány javaslatára Kelemen utódjával kapcsolatosan. „Látom, hogy a kormány még azt a minimális lépést sem teszi meg, hogy ideiglenes tárcavezetőt nevezzen meg (…) Ez már túlzás” – fogalmazott az elnök. Hozzátette: jelenleg nincs kulturális miniszter.

Kelemen Hunor úgy reagált: menesztése „nem tragédia” sem a maga, sem a kormány számára. „Még augusztusban benyújtottam lemondásomat, és miután az államelnök elutasította javaslatunkat, Biró Rozáliát, más javaslatot nem tettünk” – mondta. Bármelyik pillanatban megtörténhetett, hogy Băsescu aláírja a felmentését – tette hozzá.

Az RMDSZ elnöke a Transindexnek azt nyilatkozta: a kampány idején nem fognak senkit jelölni a tisztségbe, de ő azt fogja javasolni, hogy Korodi Attila környezetvédelmi miniszter vegye át a szaktárca ideiglenes vezetését.

Victor Ponta miniszterelnök úgy nyilatkozott: pénteken nevesíti a kulturális miniszter új vezetőjét.

Hirdetés

Kelemen Hunor az RMDSZ vezetőségének július eleji döntése nyomán mondott le a miniszteri tisztségről, miután a külügyminisztérium a kormány nevében az Európai Bizottság oldalán lépett be abba a perbe, amelyet az európai kisebbségi szervezetek – köztük az RMDSZ – indított a brüsszeli testület ellen a kisebbségi jogok uniós szintű rögzítése ügyében. Az RMDSZ-elnök a kormányfő-helyettesi tisztségről is lemondott.

Ezt követően az RMSZ Biró Rozália Bihar megyei szenátort jelölte miniszternek, de Traian Băsescu elutasította a kinevezését arra hivatkozva, hogy Biró romántudása nem megfelelő.

Hirdetés