Down-kóros fiatalból is lehet riporter

Európai viszonylatban is egyedülálló, hogy Down-kóros fiatalokat foglalkoztasson a média. A román közszolgálati televízió (TVR) kolozsvári stúdiója a Hans Spalinger Egyesülettel (AHS) közösen most erre készül.
Hirdetés
Nem is egy, hanem egyből három fiatallal debütálnak. Az első adást október 3-án, pénteken 17 órától lehet látni, de a műsort a TVR3 is megismétli, ugyanaznap 18 órától – írja a paginamedia.ro.   
 
A három riporter Raluca Avram, Mihai Arsenie és Bogdan Cristea 26 és 32 év közöttiek és jól ismerik egymást: ugyanabba a Down-központba járnak. A feladatra a köztelevízió alkalmazottai és az egyesület szakértői készítik fel őket.
 
Célkitűzéseihez illően a műsor az Előítéletek nélkül címet kapta, és főként szociális témákat dolgoz majd fel. Az első részben például azzal foglalkoznak, hogy hogyan viszonyul a többség a fogyatékkal élőkhöz, de szó lesz arról is, hogy mennyire

nehezen elérhetőek a közintézmények és -szolgáltatások

a mozgássérültek, illetve a süket-némák számára. Figyelmet fordítanak majd a fizikailag vagy mentálisan sérült személyek oktatását és integrációját érintő kérdésekre is. Az adást online is lehet nézni, valamint a már említettek mellett a TVR Plus is sugározni fogja.  

A paginamedia.ro szerint Európában példátlan az, hogy Down-kóros személyt alkalmazzanak riporterként. A világ első Down-szindrómás tévériportere, Fernanda Honorato és a TV Brazilia műsoraiban készít interjúkat.
 
Fotó: Marcio Zavareze

Hirdetés