A Főtérről jelentjük
Szerző: Szabó Tünde
2014. szeptember 29. hétfő, 23:08
Fekete-fehér a kolozsvári U focicsapat színe, de ha a drukkerei nem hőbörögnének, ő lenne a legszürkébb klub a bajnokságban.

Egész délután a Főtér sarkán, a Deák Ferenc / Eroilor utca elején hangoskodtak az U drukkerei, amíg el nem indultak este a városi rivális, a Kolozsvári CFR fellegvári stadionjába.

Az U mint Universitate csapatnak nem sok köze van az egyetemhez, a szurkolóinak még kevésbé. A csapat ismét a bajnoki tabella kieső zónájában tanyázik, de neki van a legbalhésabb szurkolótábora Erdélyben, és ez az egyetlen dolog, amiért figyelni szoktak rá.
 
Mondjuk ma elég nehéz lett volna nem figyelni, hogy mi történik, mivel a drukkerek Kolozsvár központjában gyűltek össze, és ezt az összegyűlést legalább három órán át művelték előbb a Deák Ferenc utca teraszain, majd a haranglábnál. Skandáltak, zászlókat lengettek, előbb dobot püföltek, aztán kicsit a csendőröket is, majd jó hangos petárdákat durrogtattak.
 
U-drukkerek
 
A csendőrökkel azért akaszkodtak össze, mert azok lefogták és nem engedték egyik társuknak, hogy füstbombát gyújtson meg. Később egymással is összebalhéztak páran, és az operatőröknek is többször beszóltak, hogy ne videózzák őket. Nem értem, hogy akkor meg miért vonulnak utcára.
 
U-snak lenni egyébként is nagyon fura dolog. Szeretni kell egy harmatgyenge csapatot, amely utoljára 1933-ban volt sikeres, folyton kiabálni meg petárdázni kell az utcán, amiért folyton csendőrkíséretet kapnak, amiért meg kiabálhatják azt, hogy Szabadságot a drukkereknek. Skandálásaik és énekeik negyede arról szól, hogy hajrá U, fele arról, hogy a CFR kapja be, maradék negyede meg arról, hogy a magyarok takarodjanak az országból.
 
Azt hittem, erre csak szegény és anyagi kilátástalanság miatt frusztrált, lakótelepi tinédzsereknek van szüksége. De nem. 
 
U-drukkerek
 
Az csak előítélet, hogy aki ilyen sportautót meg tud engedni magának, az megengedhetne magának egy jobb focicsapatot is.
 
És nem is utálják annyira a csendőröket, hogy azért ne haverkodnának velük.
 
U-drukkerek
 
 
U-drukkerek
 
A Főtér után minden útkereszteződésben megállt a menet kicsit üvöltözni, sőt belefért egy kis nárcisztikus náciskodás is. Csak a Szamosig kísértem őket, onnan a program már a szokásos: fel a CFR stadionjába, beléptetés, skandálás, zakó.
 
Ma az U csak 1-0-ra kapott ki a CFR-től. Se a győzelem lehetősége, se megalázó vereség nem cukkolja az U-s keménymagot, reméljük, mindenki békésen hazaért.
 
 
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/5209
A gyülekezési törvény módosítását a kormány már régóta fontolgatja, de a legfelsőbb bíróság mai döntése után meglehet, hogy nem lesz már szükség rá. A civilek perrel fenyegetnek.
Négy nagyváros a kezébe vette a sorsát. Elkezdődött volna a gyakorlati regionalizálás? És vajon mit fog szólni mindehhez a bukaresti bojárság?
Kevesebb mint két év alatt elég látványosan alakult a pártok népszerűsége.
Többször át lett ismételve és fel lett mondva a lecke a román-magyar érdemi párbeszéd elkezdésének a fontosságáról az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács pénteki, kolozsvári konferenciáján. Idén is.
Jobban játszott, de nem eléggé jól Athénban a magyar válogatott.
Tanulság: nyugodtan lehet kutatni a szekus besúgók után, amíg szembe nem jön valaki, aki túl magas polcon van.
Még a siralmas téesznyugdíjakat is bankkártyára utalná az állam.
A gesztus értékelendő, de ettől még nincs mit ünnepelni.
Mert egy putyinista-erdoganista beütésű autarchikus ceauşiszta nemzetállam. És nincs politikai víziója. És nem akar integrálódni. És, hopp, hasonlítani igyekszik Magyarországhoz.
Ezt persze könnyű leírni. Dragneát és csapatát kifüstölni a kormány épületéből annál nehezebb. És lehet, kicsit kevés is hozzá ez a Klaus Iohannis.
A gyulafehérvári román nemzetgyűlésről sok szó esik a centenárium évében, de csak kevesen beszélnek arról, hogy 1918 decemberében ellen-nagygyűlést is tartottak Kolozsváron. Erről is beszélt a Korunk Akadémia legutóbbi meghívottja, Fodor János történész.
Semmit nem tudni róluk, de valószínű, hogy más nyelven tanulják az ábécét.
A dühös fuvarozókat lebeszélték a sztrájkról néhány ígérettel.
Nem vehetnek örökbe gyereket a meleg párok.