Meghalt Sztankay István, a nemzet színésze

Sztankay Istvánt életének 79. évében hosszú betegség után, családja körében érte a halál pénteken.
Hirdetés

1963-ban a Hattyúdal című sikeres magyar film egyik főszereplőjeként az egész ország megismerte arcát. Népszerűségét csak fokozta az 1968-71 között vetített a Bors című tévésorozat, melynek címszerepét játszotta. Emellett számos filmhez kölcsönözte a hangját, többnyire ő volt Tony Curtis és Leslie Nielsen magyar hangja, de az ő hangján szólalt meg például a Süsü Kóbor királyfija is.

 
Édesapja görög katolikus pap volt, ez a szocialista rendszerben többször hátrányára volt. A templom varázsa, a misék koreográfiája keltette fel benne az érdeklődést a színház iránt, mert ezen a téren a kettő meglehetősen hasonlít egymáshoz.
 
 
A színész legendás színpadi párost alkot Schütz Ilával. Rengeteg darabban dolgoztak együtt. A Jövőre veled ugyanitt című vígjátékkal mintegy 450-szer kacagtatták meg a nagyérdeműt.
 
Életrajza szerint kedvenc időtöltése a szőnyegrojtok kiegyenesítése és a terítők megigazítása volt. Szabadidejében megszállottan gyűjtötte a rádiókat és a zseblámpákat, több tucatot tartott háza minden zugában.
 
A színész szeretett sportolni, főleg focizni, tornázni és teniszezni. Kapusnak kifejezetten jó volt, de alacsony termete miatt végül nem lett belőle hivatásos sportoló.
 
A művész temetéséről később intézkednek.

Hirdetés