Hallottad-é, hogy a románok megszerezték az autonómiánkot?

Hallottam, s azt es, hogy az nem es a mienk. De akkor ki írta meg nekik? A HotNews szerint a magyar honatyák.
Hirdetés

Az RMDSZ-nek tulajdonított székelyföldi autonómiatervezetből közölt részleteket pénteken a Hotnews.ro hírportál, az RMDSZ azonban közleményben jelezte: ez nem az a változat, amelyet az MPP-vel közösen véglegesít.

„Tájékoztatjuk a média képviselőit, hogy a tervezet RMDSZ által vállalt, végleges változatát, a közvitát megelőzően, a Szövetség honlapján teszi közzé román és magyar nyelven egy időben” – áll a közleményben.
 
A HotNews azt állítja, az RMDSZ honatyáitól kapta a szöveget mint legutolsó autonómia-variánst, és ez a végleges, hivatalos és az RMDSZ által felvállalt szövegváltozat, amelyet Kelemen Hunor fog ismertetni jövő héten. A portál szerint ez a tervezet „felrobbantja” a hazai politikumot.
 
A portál által szemlézett szövegváltozat több ponton különbözik attól a tervezettől, amelyet a Krónika szerzett meg és elemzett májusban: a mostani változat szerint például nem Hargita, Kovászna és Maros megye társulása kapna különleges státust, hanem „ezen megyék egyes közigazgatási egységeiből álló” Székelyföld autonómiáját és jogi státusát ismerné el a törvény.
 
A portál szerint a Székelyföldet egy 77 tagból álló, közvetlenül választott regionális tanács és egy Csíkszeredában székelő végrehajtó testület vezetné. Ez utóbbi tagjait Székelyföld elnöke nevezné ki a régió hivatalos közlönyében publikált rendeletben – írta a portál.
 
A hírforrás által idézett autonómiatervezet a régiós szintre kerülő kompetenciákat, az állami közvagyon és az adóbevételek elosztását is részletezi, és kitér arra, hogy a – katonai intézmények kivételével – a Székelyföldön a magyar nyelv is hivatalos státust kapna.   
 
A HotNews kommentárja szerint nehezen hihető, hogy „a magyaroknak etnikai alapon kollektív jogokat biztosító” tervezet elnyeri a román pártok támogatását a novemberi elnökválasztási kampány idején, és a portál szerint az RMDSZ aligha maradhat kormányon autonómiatervezete közzététele után.
 
Máté András frakcióvezető a héten úgy nyilatkozott: az RMDSZ székelyföldi autonómiatervezetéről belső vita folyik, és csak azt követően bocsátják közvitára, majd terjesztik a parlament elé, hogy „az RMDSZ minden szenátora és képviselője megfogalmazza formai és érdemi módosító javaslatait”.
 
Az RMDSZ 2013 májusában tartott csíkszeredai kongresszusán döntött arról, hogy törvénytervezetet nyújt be Székelyföld területi autonómiájáról. A tervezet előkészítésébe időközben a Magyar Polgári Pártot (MPP) is bevonták, az állítólag már elkészült törvénytervezet nyilvánosságra hozatalát azonban rendre elnapolták.

Hirdetés