Aki nem bírja ki novemberig

Az Tăriceanu volt kormányfő. Úgy akar államfő lenni, hogy már szeptemberben felfüggesztetné Băsescut. Aki novemberben amúgy is végleg kiköltözik a Cotroceni palotából.
Hirdetés

Értelmetlen javaslattal próbál kitűnni az államelnöki verseny szürke mezőnyéből Călin Popescu Tăriceanu, aki Traian Băsescuval került hatalomra 2004-ben mint a DA szövetség kormányfője. Két évvel később viszont összerúgta a port az államfővel.

Tăriceanu idén kilépett a Nemzeti Liberális Pártból, amikor az kilépett a PSD-vel közös kormánykoalícióból, és ellenzékbe vonult. A politikus saját pártot alapított Liberális Reformista Párt néven, és most nemcsak államfőjelöltként kíván indulni, de a november 2-i elnökválasztás után valószínűleg Victor Ponta beveszi a kormánykoalícióba is.
 
Tegnap este pedig Călin Popescu Tăriceanu, aki a szenátus jelenlegi házelnöke, az államfő újbóli felfüggesztését javasolta. (Romániában az államfő felfüggesztése esetén a szenátus házelnöke veszi át ideiglenesen a tisztséget.) Az ő fejében ennek már a menetrendje is megvan: a parlamentnek szeptember 23-án fogadná el a vonatkozó határozatot, a referendumot pedig november másodikán, a romániai elnökválasztás első fordulójának napján tartanák. Amikor egyébként is államfőt választunk úgy, hogy Traian Băsescu már nem indulhat újabb mandátumért.
 
A Liberális Reformista Párt vezetője szerint Traian Băsescu sorozatos alkotmányszegéseivel szolgált rá a tisztségéből történő elmozdítására. felidézte, hogy Băsescu testvére korrupciós botrányba keveredett, leplezetlen pártpolitikát folytat, ráadásul megakadályozta, hogy Corina Crețu román biztosjelölt az egyik legnagyobb súlyú posztot kapja meg az Európai Bizottságban. Ez utóbbi állítását nem bizonyította – írja a maszol.ro a HotNews hírportálra hivatkozva.
    
Amire Băsescu Wales-ből csak annyit mondott: annál jobb, mert akkor ő is beszáll a kampányba. „Kampányban óriási az újjáéledési képességem” – jelentette ki.
 
Fotó: Călin Popescu Tăriceanu Facebook-oldala

Hirdetés