Nem is úgy szereti Hitlert a fenesi polgármester

A Mein Kampfot kedvenc könyvei közé soroló Horia Șulea most Elie Wiesel szavaival takarózik.
Hirdetés

A Facebookon egy ideje terjed – a vödör jeges vízzel való leöntés és a kedvenc versek hólabdaszerű posztolgatása mellett – az a játék, amelynek lényege, hogy a felhasználók közlik tíz kedvenc könyvük listáját, majd arra kérik ismerőseiket, hogy tegyék ugyanezt. A kihívás elérte Horia Șuleát, Szászfenes liberális párti polgármesterét, aki eleget is tett neki.

A listáján azonban – olyan közkedvelt szerzőkön kívül, mint Huxley, Verne vagy a Román Nyelv Értelmező Szótára (DEX) – található egy igencsak meghökkentő elem is: Adolf Hitler Mein Kampf (Harcom) című opusza. A polgármester sajátos ízlésére felfigyelt a közösségi portál nyilvánossága, valamint az erdélyi román és magyar nyelvű sajtó egyaránt. A biztosítékot nem is az verte ki leginkább, hogy az elöljáró nyíltan bevallja, egy Romániában betiltott könyvet olvasott, hanem hogy a listáján szereplő könyveket „lelkéhez és elméjéhez közel álló” műveknek nevezte („sunt aproape de sufletul meu și mintea mea”).

Șulea ma saját Facebook-oldalán reagált a vádakra. Válaszában a Nobel-békedíjas Elie Wieselre hivatkozott, aki Mahmud Ahmedinezsádot bírálva így fogalmazott: „elég elolvasni a Mein Kampfot és Hitler beszédeit” ahhoz, hogy észrevegyük a nácizmus és az egykori iráni elnök politikája közti hasonlóságokat. Következtetése: Wiesel is olvasta a német náci kancellár könyvét, tehát ha ő (Șulea) náci, akkor Wiesel is az. (Arra nem tér ki, hogy Wiesel nem sorolta szívbéli kedvencei közé a művet.) Posztját egy George Santayana-idézettel is megspékeli: „Aki nem ismeri a múltat, az arra ítéltetett, hogy megismételje azt.”
 
A szászfenesi polgármester neve leginkább onnan lehet ismerős az erdélyi magyar olvasók számára, hogy ő volt az, aki leszedette az Erdélyi Magyar Néppárt autonómiát és föderalizmust hirdető, román nyelvű óriásplakátját. Az akciót a Kolozs megyei választási iroda később törvényellenesnek minősítette. 

Hirdetés