A románok legyilkolását vizionálta a tévés

Radu Banciuról, a B1 műsorvezetőjéről van szó, akinek egészen sajátos meglátásai vannak az autonómia mibenlétével kapcsolatban.
Hirdetés

Magyarellenes gyűlöletkeltésért az Országos Audiovizuális Tanácsnál (CNA) és az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál (CNCD) is bepanaszolta Radu Banciut, a román B1 hírtelevízió egyik műsorvezetőjét az ActiveWatch nevű civil szervezet – közölte szerdán az Új Magyar Szó (maszol.ro) portál.

A civil szervezet szerint a csatorna augusztus 27-i, Lumea lui Banciu (Banciu világa) című műsorában az audiovizuális törvényt sértő, a magyarokat diszkrimináló módon foglalkozott a székelyföldi autonómia témájával, a műsorvezető pedig lealacsonyító hangon beszélt a magyarokról, és etnikai gyűlöletet szított.

Egyebek közt azt állította, hogy a Székelyföldön eddig is

atrocitások áldozatai voltak a románok.

„Elképzelhetik, mi lesz majd, ha életbe lép az autonómiatörvény. A románok nem beszélhetnek majd románul, fejbe verik őket az utcán, megalázzák őket. (…) Olyan ez, mintha őzikéket eresztenénk be az oroszlánketrecbe” – jelentette ki Banciu. Egyenesen népirtást vizionált. „Tömegsírok is lesznek. A magyarok bosszút állnak majd a románokon” – fogalmazott.

Hirdetés

Az ActiveWatch szerint a B1TV újságírója a műsorban törvényszegő módon összekeverte a tényeket saját elfogult véleményével. Nem magyarázta el az ok-okozati összefüggést a törvény szövege és a várható

„tömegsírok és mészárlás”

között, nem nevezte meg azokat az állítólagos atrocitásokat, amelyeknek a románok állítólag eddig is áldozatai voltak. „Pánikot és félelmet keltett a nézőkben” – érvel az emberjogi szervezet.
 

Hirdetés