Fegyvernyugvásról állapodott meg Putyin és Porosenko

Kijev szerint az orosz és az ukrán államfő tartós fegyverszünetről állapodott meg. Eközben a szakadárok újabb kelet-ukrajnai területeket foglaltak el.
Hirdetés

Az ukrán elnöki hivatal tájékoztatója szerint a tartós fegyvernyugvásról állapodott meg szerdán az ukrán és az orosz államfő telefonbeszélgetésük alkalmával.
„A megbeszélés eredménye az állandó fegyvernyugvásról szóló megállapodás volt a Donyec-medencében. Kölcsönös egyetértés volt azoknak a lépéseknek a megtételéről, amelyek hozzájárulnak a béke megteremtéséhez” – áll az elnöki hivatal szűkszavú, mindössze hárommondatos közleményében.
Előzőleg az orosz elnöki hivatal is tájékoztatott közleményében a két államfő telefonbeszélgetéséről, de nem volt szó benne arról, hogy Putyin és Porosenko megállapodott volna a tartós fegyvernyugvásban.
Ráadásul a kelet-ukrajnai harcok sem csitultak: egy ukrán katonai szakértő arról is beszámolt, hogy
 

a szakadárok és az orosz katonák ellenőrzésük alá vonták Luhanszk megye egész déli részét.
 

Szemtanúk szerint a kelet-ukrajnai Moszkva-barát szakadárok ellenőrzésük alá vonták a donyecki repülőteret szerda reggel, két nappal a luhanszki légikikötő bevéte után – közölték orosz hírügynökségek.
Kijevben ezt egyelőre nem erősítették meg. A donyecki repülőtér stratégiai fontosságú volt a fegyveres erők számára, az elmúlt hetekben súlyos harcok folytak a légikikötő birtoklásáért, ott zajlott az úgynevezett „terrorellenes hadművelet” egyik legvéresebb fegyveres összetűzése.
Dmitro Timcsuk, a kelet-ukrajnai harcokat figyelemmel kísérő ukrán katonai szakértő közben arról számolt be szerdán, hogy a szakadárok és az orosz katonák gyakorlatilag ellenőrzésük alá vonták már Luhanszk megye egész déli részét – jelentette az UNIAN hírügynökség.
Mindeközben egy orosz politikus a CNN adásában ismét
 

azzal vádolta meg Magyarországot, hogy T-72-es harckocsikat szállított Ukrajnának.
 

A Honvédelmi Minisztérium az MTI-nek újból cáfolta a vádakat.
A „T-72-es tankok többsége Magyarországról érkezett” – jelentette ki Vjacseszlav Nyikonov orosz kormánypárti képviselő, a duma külügyi bizottságának elnökhelyettese, aki Mihail Gorbacsov és Borisz Jelcin után Vlagyimir Putyin orosz elnöknek is a tanácsadója.
A politikus szerint az Egyesült Államok rávette Magyarországot, hogy adjon át több tucatnyi tankot Ukrajnának, az ukrán hadsereg támogatására, így kerültek a páncélosok Ukrajnába.
Magyarország nem szállított T-72-es tankokat Ukrajnába – szögezte le a Honvédelmi Minisztérium (HM) kedd esti közleményében.
A tárca felidézte: a Magyar Honvédség (MH) augusztus elsején és másodikán kalocsai raktárbázisáról használatra már nem alkalmas T-72 típusú, páncélozott harcjárműveket, illetve egyéb hadieszközöket szállított vasúton nyírteleki hadianyagraktárába.
 

Hirdetés