Rasztazenészek Kolozsvár Főterén
A Főtérről jelentjük
Szerző: Szabó Tünde
2014. augusztus 31. vasárnap, 19:34
Ma is zajlott rajta az áruk, kultúrák és eszmék cseréje. Torral és tánccal temették el a maradék politikai morált.
Valódi piactérként működött ma Kolozsvár Főtere, mindenfélét csereberéltünk rajta. Ma van a kézművesek Nyári Névtelen Vásárának utolsó napja, korzózott is a tisztes polgárság rendesen a standok között.
 
Délután négytől kezdődött a mininek bizonyolt tüntetés a Ponta-kormány legújabb rendelete ellen, amellyel 45 napig ismét lehetővé teszi a helyi választottak számára, hogy pártot váltsanak. A törvény ugyanis úgy szól, hogy az a polgármester, helyi tanácsos, megyei tanácselnök vagy megyei tanácsos, aki mandátuma során kilép abból a pártból, amelynek színeiben megválasztották, és esetleg még be is lép egy másikba, az elveszíti a mandátumát. 
 
Múlt héten Victor Ponta kormánya megszavazta, hogy nem. Legalábbis a következő 45 napban. Ekkor ismét legális a politikustőzsde, felpörög a politikusvásár. Tényleg, vajon mennyibe kerül egy helyi tanácsos? Mennyi a napi árfolyama a megyei tanácselnöknek?
 
Pártváltás elleni tüntetés Kolozsváron
 
 
Pártváltás elleni tüntetés Kolozsváron
 
Szereplőválogatást tart Románia kormánya az Ali Ponta és a 40 rabló című előadáshoz. Bemutató: 2014 novemberében.
 
Sürgősségi kormányrendeletet a parlament nem, csak a nép ügyvédjének hivatala támadhat meg az alkotmánybíróságon. Az ombudsmannak eleve kicsit későn esett le, hogy a kormány már meg is szavazta ezt a rendeletet, így az még nem derült ki, hogy Victor Ciorbea meg kívánja-e támadni. Utoljára azt mondta, a pártváltási rendeletet minél hamarabb meg fogják vizsgálni. 
 
Az ellenzék természetesen nem szavazza majd meg a parlamentben, sőt Kelemen Hunor bejelentette, hogy az RMDSZ frakciói sem. Koalíciós válságot emiatt viszont nem robbantott ki a kormányban, amelynek az RMDSZ is tagja.
 
Kolozsváron nagyjából egy tucatnyi embert háborított fel ez a rendelet annyira, hogy az utcán tiltakozzon ellene. És persze főként azok jöttek el, akik a tavaly ilyenkori verespatakos tüntetések keménymagját alkották. A feliratokon kívül colivát, halottas kalácsot is hoztak, amely most reszelt almás édesség formáját öltötte. Colivát az ortodox temetések után osztogat a gyászoló család, itt most a politikai életben végleg kimúlt morált temették.
 
Pártváltás elleni tüntetés Kolozsvár Főterén
 
A tüntetésnek csak a csendes-üldögélős végét fogtam ki, amikor már rasztáék hangoltak a Főtér közepén. Nemcsak generátort és hangfalat hoztak, hanem GoPro kamerát is, ráadásul a meditációs zenékben gyakran feltűnő furulyát drót nélkül kötötték az erősítőre.
 

Meditáció helyett egyikük, egy fonott szakállú fiatalember táncra perdült, és transzba ugyan nem estünk, de a gyerekek útnak eredtek a zenészek doboza felé. Ha Kolozsvár mint közönség meg tud vendégelni pár high-tech utcazenészt, akkor nyugodtan pályázhatunk a kulturális főváros címére. A pártok meg közben azt csinálnak, amit akarnak.

 

 

 

Fotók és videó: Szabó Tünde

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/4677
Ízelítőként, mivel a kolozsvári Szent Mihály-plébánia tárgyi és eszmei hagyatékának gazdagságát képtelenség egy tárlat keretében bemutatni.
Csúnyán megfizetjük a sztrádák hiányát: az elmúlt tíz évben egy kisvárosnyi ember halt meg közlekedési balesetben Romániában.
Ha azt hitte valaki, a román sajtó teljesen szételemezte Orbán Viktor magyar miniszterelnök tusványosi beszédét, hát tévedett.
Az erdélyi magyar rockzene legendás együttese, a Metropol Group nemzedékeken átívelő koncerttel avatta fel a Bánffy-udvar színpadát.
Az EKE augusztusi teljesítménytúrája teljesen kimerít és teljesen feltölt. Kipróbáltuk, működik.
Ha az ember elolvassa a szöveget, azt a kérdést is felteheti magának, hogy ez a cikk jogos felháborodásból, vagy éppen megrendelésre született.
A megtámadott emberek állapota súlyos.
Kolozsváron huszadik éve rendezik meg a Szent István-napi Néptánctalálkozót, amely kilenc éve a Kolozsvári Magyar Napok egyik állandó és fő tartópillére is.
Egyelőre nem tudni, hogyan került az állat a sztrádára.
Két ex-Real Madridos játékossal erősített a kolozsvári focicsapat.
A hírszerző szolgálat arra gyanakszik, hogy keletről érkezik a baj.
Pár, jelenleg használaton kívüli parkolási táblán a magyar felirat az első, a román pedig csak a második, ezért Dan Tanasă újabb pert indított Ráduly Róbert Kálmán ellen. Ez az idei negyedik.
Ha eltekintünk a politikai érvelés szövevényétől és összehasonlítjuk a fővárosi tüntetést más hasonlókkal, kínálkozik pár magyarázat. Horațiu Pepine írása.
Egy normális országban nem feltétlenül elegáns tahó módon szidni a kormányt. Romániában viszont, úgy tűnik, épp erre van szükség. Andrei Pleşu szövege.