Rasztazenészek Kolozsvár Főterén
A Főtérről jelentjük
Szerző: Szabó Tünde
2014. augusztus 31. vasárnap, 19:34
Ma is zajlott rajta az áruk, kultúrák és eszmék cseréje. Torral és tánccal temették el a maradék politikai morált.
Valódi piactérként működött ma Kolozsvár Főtere, mindenfélét csereberéltünk rajta. Ma van a kézművesek Nyári Névtelen Vásárának utolsó napja, korzózott is a tisztes polgárság rendesen a standok között.
 
Délután négytől kezdődött a mininek bizonyolt tüntetés a Ponta-kormány legújabb rendelete ellen, amellyel 45 napig ismét lehetővé teszi a helyi választottak számára, hogy pártot váltsanak. A törvény ugyanis úgy szól, hogy az a polgármester, helyi tanácsos, megyei tanácselnök vagy megyei tanácsos, aki mandátuma során kilép abból a pártból, amelynek színeiben megválasztották, és esetleg még be is lép egy másikba, az elveszíti a mandátumát. 
 
Múlt héten Victor Ponta kormánya megszavazta, hogy nem. Legalábbis a következő 45 napban. Ekkor ismét legális a politikustőzsde, felpörög a politikusvásár. Tényleg, vajon mennyibe kerül egy helyi tanácsos? Mennyi a napi árfolyama a megyei tanácselnöknek?
 
Pártváltás elleni tüntetés Kolozsváron
 
 
Pártváltás elleni tüntetés Kolozsváron
 
Szereplőválogatást tart Románia kormánya az Ali Ponta és a 40 rabló című előadáshoz. Bemutató: 2014 novemberében.
 
Sürgősségi kormányrendeletet a parlament nem, csak a nép ügyvédjének hivatala támadhat meg az alkotmánybíróságon. Az ombudsmannak eleve kicsit későn esett le, hogy a kormány már meg is szavazta ezt a rendeletet, így az még nem derült ki, hogy Victor Ciorbea meg kívánja-e támadni. Utoljára azt mondta, a pártváltási rendeletet minél hamarabb meg fogják vizsgálni. 
 
Az ellenzék természetesen nem szavazza majd meg a parlamentben, sőt Kelemen Hunor bejelentette, hogy az RMDSZ frakciói sem. Koalíciós válságot emiatt viszont nem robbantott ki a kormányban, amelynek az RMDSZ is tagja.
 
Kolozsváron nagyjából egy tucatnyi embert háborított fel ez a rendelet annyira, hogy az utcán tiltakozzon ellene. És persze főként azok jöttek el, akik a tavaly ilyenkori verespatakos tüntetések keménymagját alkották. A feliratokon kívül colivát, halottas kalácsot is hoztak, amely most reszelt almás édesség formáját öltötte. Colivát az ortodox temetések után osztogat a gyászoló család, itt most a politikai életben végleg kimúlt morált temették.
 
Pártváltás elleni tüntetés Kolozsvár Főterén
 
A tüntetésnek csak a csendes-üldögélős végét fogtam ki, amikor már rasztáék hangoltak a Főtér közepén. Nemcsak generátort és hangfalat hoztak, hanem GoPro kamerát is, ráadásul a meditációs zenékben gyakran feltűnő furulyát drót nélkül kötötték az erősítőre.
 

Meditáció helyett egyikük, egy fonott szakállú fiatalember táncra perdült, és transzba ugyan nem estünk, de a gyerekek útnak eredtek a zenészek doboza felé. Ha Kolozsvár mint közönség meg tud vendégelni pár high-tech utcazenészt, akkor nyugodtan pályázhatunk a kulturális főváros címére. A pártok meg közben azt csinálnak, amit akarnak.

 

 

 

Fotók és videó: Szabó Tünde

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/4677
Bemutatta megingathatatlannak tűnő bizonyítékait a református egyház jogi képviselője, a csütörtöki bírósági döntés azonban teljes mértékben kiszámíthatatlan. Aztán Strasbourg következhet.
Kérdés: a kizárólag a lakók zsebét terhelő nagy homlokzatfelújítási kampány után mi lesz a graffitisekkel? Kitiltják őket? Járőrözni fognak a kedves városatyák? Na?
A mioritikus nemzeti mítoszokat élvezettel és szakértelemmel romboló román törtnész továbbra is kényelmetlen figura a nackórollert hajtó román gondolatvezérek számára.
Az ukrán nyelvű plakátok Ungvár, Munkács és Beregszász melletti főutak mentén jelentek meg.
Miután a Velencei Bizottság nyilvánosan is elkezdett aggódni a btk és az igazságügyi törvények módosításai miatt.
Az éppen zajló 4. Kolozsvári Zsidó Napokon hangzottak fel Eisikovits Mihály dallamai Laczkó Vass Róbert színművész előadásában, Nagy Gergő zongorakíséretével.
Ma még pompásan virítanak a gesztenyefák virágbugái a kolozsvári nemzeti színház oldalán. Október végén! De holnap már jön a hideg meg a zimankó. És az őszi tavasznak vége.
Ceaușescu a magyarok bőrén építgette a román nacionálkommunizmust, és reformok helyett szélsőséges nacionalizmussal takarózott, ahogy komolyabb válsághelyzetbe került.
Van remény? Erdély, a Partium és a Bánság szövetséget köt, hogy fejlesztési stratégiák terén bár, de leváljon a bukaresti bojárkormányról.
És ezzel még szinte semmit nem mondtunk a lesújtó kutatási eredményekről.
Ha tetszik, a mioritikus haza példásan bizonyított, már ami a rossz tanuló státust illeti. És a jelek szerint a tasli nem is fog soká késlekedni.
Határ a csillagos ég, persze, de itt az alapszükségletekről van szó.
Ötszáz éve is orvoshiány volt Erdélyben, nem csak ma.
Noha rém egyszerű forgatókönyv szerint zajlik ez a horrorfilm, elég sok pénzbe kerül. És alaposan ránk tud ijeszteni. Ja, és nem csak egy film.