Rasztazenészek Kolozsvár Főterén
A Főtérről jelentjük
Szerző: Szabó Tünde
2014. augusztus 31. vasárnap, 19:34
Ma is zajlott rajta az áruk, kultúrák és eszmék cseréje. Torral és tánccal temették el a maradék politikai morált.
Valódi piactérként működött ma Kolozsvár Főtere, mindenfélét csereberéltünk rajta. Ma van a kézművesek Nyári Névtelen Vásárának utolsó napja, korzózott is a tisztes polgárság rendesen a standok között.
 
Délután négytől kezdődött a mininek bizonyolt tüntetés a Ponta-kormány legújabb rendelete ellen, amellyel 45 napig ismét lehetővé teszi a helyi választottak számára, hogy pártot váltsanak. A törvény ugyanis úgy szól, hogy az a polgármester, helyi tanácsos, megyei tanácselnök vagy megyei tanácsos, aki mandátuma során kilép abból a pártból, amelynek színeiben megválasztották, és esetleg még be is lép egy másikba, az elveszíti a mandátumát. 
 
Múlt héten Victor Ponta kormánya megszavazta, hogy nem. Legalábbis a következő 45 napban. Ekkor ismét legális a politikustőzsde, felpörög a politikusvásár. Tényleg, vajon mennyibe kerül egy helyi tanácsos? Mennyi a napi árfolyama a megyei tanácselnöknek?
 
Pártváltás elleni tüntetés Kolozsváron
 
 
Pártváltás elleni tüntetés Kolozsváron
 
Szereplőválogatást tart Románia kormánya az Ali Ponta és a 40 rabló című előadáshoz. Bemutató: 2014 novemberében.
 
Sürgősségi kormányrendeletet a parlament nem, csak a nép ügyvédjének hivatala támadhat meg az alkotmánybíróságon. Az ombudsmannak eleve kicsit későn esett le, hogy a kormány már meg is szavazta ezt a rendeletet, így az még nem derült ki, hogy Victor Ciorbea meg kívánja-e támadni. Utoljára azt mondta, a pártváltási rendeletet minél hamarabb meg fogják vizsgálni. 
 
Az ellenzék természetesen nem szavazza majd meg a parlamentben, sőt Kelemen Hunor bejelentette, hogy az RMDSZ frakciói sem. Koalíciós válságot emiatt viszont nem robbantott ki a kormányban, amelynek az RMDSZ is tagja.
 
Kolozsváron nagyjából egy tucatnyi embert háborított fel ez a rendelet annyira, hogy az utcán tiltakozzon ellene. És persze főként azok jöttek el, akik a tavaly ilyenkori verespatakos tüntetések keménymagját alkották. A feliratokon kívül colivát, halottas kalácsot is hoztak, amely most reszelt almás édesség formáját öltötte. Colivát az ortodox temetések után osztogat a gyászoló család, itt most a politikai életben végleg kimúlt morált temették.
 
Pártváltás elleni tüntetés Kolozsvár Főterén
 
A tüntetésnek csak a csendes-üldögélős végét fogtam ki, amikor már rasztáék hangoltak a Főtér közepén. Nemcsak generátort és hangfalat hoztak, hanem GoPro kamerát is, ráadásul a meditációs zenékben gyakran feltűnő furulyát drót nélkül kötötték az erősítőre.
 

Meditáció helyett egyikük, egy fonott szakállú fiatalember táncra perdült, és transzba ugyan nem estünk, de a gyerekek útnak eredtek a zenészek doboza felé. Ha Kolozsvár mint közönség meg tud vendégelni pár high-tech utcazenészt, akkor nyugodtan pályázhatunk a kulturális főváros címére. A pártok meg közben azt csinálnak, amit akarnak.

 

 

 

Fotók és videó: Szabó Tünde

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/4677
A zavarosnak tűnő ügy vádlottját a moszkvai bíróság előzetes letartóztatásba helyezte.
A vébé talán legegyoldalúbb meccsén Spanyolország csak egy szerencsés góllal törte fel az iráni bunkerfocit.
A Kossuth-díjas költő 89 éves volt.
Óriási gazdasági károkat okoz az országnak a PSD-kormány.
Sabin Gherman felmossa a padlót Liviu Dragneával.
Georges Leekenst négy nyeretlen felkészülési mérkőzés után menesztette az MLSZ.
A büntető perrendtartást módosító kormányoldali honatyák lemondását követelték.
Ez az a kérdés, amelyért perre megy Árus Zsolt jogvédő.
A szerencse is Szenegál mellé szegődött, a feje tetejére állt a H-csoport.
A román külügy szokatlanul higgadt hangnemben reagált, és a magyar-román kapcsolatok elmélyítése mellett foglalt állást.
Létezik, hogy a jelenlegi koalíció annyira felelőtlen legyen, hogy maga ellen fordítsa az ország lakosságának 80 százalékát?
Mindenki megkapja a magáét – a középkori kódexek stílusában. VIGYÁZAT: POLITIKAILAG NAGYON NEM KORREKT TARTALOM!
Rég várt változások védik ezentúl azokat, akiket otthon ütlegelnek.
Le akarják szoktatni és eltiltani a kiskorúakat a koffeinbombákról.