Jézus-szindróma 5. Honnan tudod, hogy bákói vagy?

Azt már ismerjük, honnan tudod, hogy csíki, udvarhelyi, szentgyörgyi, gyergyói vagy. No de honnan tudod, hogy bákói vagy?
Hirdetés

– Amit a pópa mond, az szentírás.

 
– Vasárnap nem dolgozol, ha az ebédet az árvíz hozza be a konyhába, akkor se.
 
– Vasárnap a gyermekek nem focizhatnak, nem mozoghatnak, nem pisszenhetnek, mert csend kell legyen az ablakod alatt, de azért egy focipályát nem tudsz összehozni, hogy legyen, ahol a kölkeid levezessék a felesleges agressziójukat, energiájukat.
 
– Minden harmadik háznál van kút, abban is egy döglött árics (sündisznó) van.
 
– A gyermekeid az udvarra kakálnak, ott, ahol érik, mert unnak elmenni a favécéig.
 
– Várod a turistákat, mint a szentlelket, de a szart a kapu mellől nem takarítod el.
 
– Várod a segélyt Magyarból s a burszát az iskolától, de a gyermekeidet nem tanítod meg köszönni, se románul, se magyarul.
 
– Az egyetlen reális jövőképed: Olaszba vagy Spanyolba menni dolgozni, s aztán bároszánnak lenni…
 
– A búcsú és a falunapok abból állnak, hogy jönnek a cigányok a bizsuteriákkal, s lehet venni világítós, foszforeszkálós Szűzmáriát vagy jézusos képeket.
 
– Soha nem lennél képes megkérdezni a szomszédtól, nincs-e szüksége segítségre valamiben – ott dögöljon meg, ahol van. Így is sokan vagyunk a Földön, s nincs annyi kukoricaföld, hogy mindenkinek jusson.
 
– Egy slápban eltelik a tél is, a nyár is. Na jó, télire bundás slápot veszel, két lejjel drágább, mint a nyári.
 
– Nova szőlőből csinálod a bort (ez meg is látszik: generációról generációra gyengülnek az agysejtek), s azt is kólával vegyítve iszod. Mer’ úgy tovább eltart. Három liter bor, két liter kóla a keverési arány.
 
– A puliszkát is puliszkával eszed.
 
– Az iskolai tej-kifli program azért jó csak, mert legalább kap enni valamit az a gyermek.
 
– A pulá s a pizdá mehet kötőszavak helyett is.
 
– Aki magyarul beszél, az biztos a hegyen túlról jött, s neked onnantól már az a Nyugat. A nagybetűs civilizáció. De ami nem a te faludban történik, az úgyse érdekel, úgyhogy mindegy is. Elég, ha a szappanoperákból megtudhatod, ki kinek a kijével, s melyik anyós a nagyobb szarkeverő. Meg hogy Becalinak idén mennyivel nagyobb a vagyona.
 
– Képes vagy délután négykor nekiállni a disznóölésnek – amilyen kicsi, nyeszlett az a malac, estére úgyis szét lesz trancsírozva. Vagy nem. De mindegy.
 
– Egyszer láttál fehér embert, az is valami antropológus vagy szociológus lehetett, de az se biztos. Jött, szétnézett, kérdezgette, hogy valami régi éneket tudsz-e, s aztán elment.

Hirdetés