Aranyat! Ne turistát!
Timi
2014. augusztus 11. hétfő, 19:03
A ciánalapú bányászat verespataki támogatóinak nem tetszik, hogy fiatal aktivisták özönlik el Verespatakot a héten zajló Szénafeszt alkalmából. Azt kérik, hogy ne szervezzék meg többször a találkozót.

Tavasszal ők robbantották ki Illés Zoltán, Magyarország volt környezetügyi államtitkárának verespataki látogatása miatti sajtóbotrányt, és most ismét akcióba lendülnek. A Bányászat Jövője (Viitorul Mineritului) szakszervezet, valamint a Verespatakért (Pro Roşia Montană) és az Igazságért (Pro Dreptatea) civil szervezet a ma kezdődött Szénafeszt apropóján felháborodott hangvételű közleményben kérik, hogy

ne szervezzék meg többször a zöldek találkozóját a bányászvárosban.

A sértettség konkrét oka nem derül ki, az viszont igen, hogy az aranybánya-terv támogatói úgy érzik, hogy a zöldekben nincs semmi jóérzés a verespatakiakkal szemben, amiért egy bányászatellenes fesztivált szerveznek egy bányászvárosban. 

Írásukban jó pár jelzővel illették a Szénafeszt szervezőit és résztvevőit, akik megítélésük szerint nem dolgoznak, nem törődnek a holnappal, nem érdeklik őket a helyiek gondjai, és

alig várják, hogy leléphessenek otthonról, hogy a Szénafeszten igyanak és drogozzanak.

A külföldről pénzelt, destruktív rendezvény szervezői nem tudnak megoldással szolgálni a verespatakiak gondjaira, milyen jogon ellenzik ők a verespataki bányászatot? – kérdezik a közleményben, majd felemlegetik, hogy a 2012-es decemberi népszavazáson a lakosok 80 százaléka egyetértett a bánya megnyitásával.
 
A Szénafeszt szervezői a Citynews megkeresésére reagáltak a vádakra. Indokolatlannak nevezték a bányászszervezetek reakcióját, és elmondták: nem ők a hibásak, hogy a bányászat támogatói az összes reményüket egyetlen munkáltatóhoz fűzik. „Hiszünk abban, hogy

az ipari termelés nem megfelelő ennek a térségnek,

és bár nem a mi feladatunk munkahelyeket teremteni a helyieknek, évente több ezer turistát hozunk Verespatakra. A szállás és étkezés biztosítása már a helyi családokon múlik” – nyilatkozta Tudor Brădățan, a Szénefeszt szóvivője. Hozzátette: a fesztivált a törvényes kereteket tiszteletben tartva szervezik, ráadásul magánterületen.  
 
A Szénafesztet idén kilencedjére szervezik meg Verespatakon, ennek keretében pedig harmadjára tartják meg a társadalmi mozgalmak nemzetközi fórumát. A fesztivált teljes egészében önkéntesek szervezik, és a meghívott előadók, művészek is ingyen jönnek el. Idén is lesznek koncertek, színházi előadások, műhelybeszélgetések, filmvetítések, közösségi programok, képzőművészeti kiállítások. 
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/4407
A közép-amerikai ország alkotmánybírósága megtagadta a szabadon engedés lehetőségét.
A Norvégiától kapott 52 millió euróból csekélyke összeg jut a korrupció megelőzésére, holott ez Románia legégetőbb problémája.
Egy egyesület feljelentette Florin Iordachét, mert megsértette a társadalmi normákat, amikor fityiszt mutatott az ellenzéknek.
Traian Ungureanu pontosan látja, hogyan és miért hülyül el a román társadalom. És hogy válik le minderről egyre inkább Erdély.
Angolul mondják el, hogy annyira párhuzamos Erdélyben a magyarság a románsággal, mint a katolikusok a protestánsokkal Észak-Írországban, ahol száz éve még polgárháború dúlt.
Az államelnök aláírta Ecaterina Andronescu kinevezését.
Az egyik főszereplő: Verestóy Attila, az RMDSZ idén elhunyt erős embere. Kelemen Hunor RMDSZ-elnök is benne van a képben.
A román politikai elemzőknek igazán rossz napjaik lehetnek. Már álmukban is Orbán Viktor kísérti őket.
Hétvégi programajánló székelyeknek, és nem csak: ismét gyűlésbe hív az SZNT.
Mert a magyar kormány támogatja a székelyföldi focicsapatokat.
Bizony, a boldogsághoz nincs szükség titán-kevlár mellényre. A lelkünket kell megedzeni. Legyen olyan, mint a damaszkuszi acél.
És a román politikai elit csak szólamokat pufogtat. A romániai magyar politikai elitnek nincs mit ünnepelni. A magyarországi politikai elit pedig a románok lelkébe tapos.
Csak a Brexit-ügyi miniszterük nem tudja vállalni. Mi viszont továbbra is mehetünk oda dolgozni.
Erre a következtetésre jutott a közegészségügyi hatóság egy friss felmérés alapján.