A bányaterv támogatói elüldöznék a zöldeket Verespatakról

A ciánalapú bányászat verespataki támogatóinak nem tetszik, hogy fiatal aktivisták özönlik el Verespatakot a héten zajló Szénafeszt alkalmából. Azt kérik, hogy ne szervezzék meg többször a találkozót.
Hirdetés

Tavasszal ők robbantották ki Illés Zoltán, Magyarország volt környezetügyi államtitkárának verespataki látogatása miatti sajtóbotrányt, és most ismét akcióba lendülnek. A Bányászat Jövője (Viitorul Mineritului) szakszervezet, valamint a Verespatakért (Pro Roşia Montană) és az Igazságért (Pro Dreptatea) civil szervezet a ma kezdődött Szénafeszt apropóján felháborodott hangvételű közleményben kérik, hogy

ne szervezzék meg többször a zöldek találkozóját a bányászvárosban.

A sértettség konkrét oka nem derül ki, az viszont igen, hogy az aranybánya-terv támogatói úgy érzik, hogy a zöldekben nincs semmi jóérzés a verespatakiakkal szemben, amiért egy bányászatellenes fesztivált szerveznek egy bányászvárosban. 

Írásukban jó pár jelzővel illették a Szénafeszt szervezőit és résztvevőit, akik megítélésük szerint nem dolgoznak, nem törődnek a holnappal, nem érdeklik őket a helyiek gondjai, és

alig várják, hogy leléphessenek otthonról, hogy a Szénafeszten igyanak és drogozzanak.

A külföldről pénzelt, destruktív rendezvény szervezői nem tudnak megoldással szolgálni a verespatakiak gondjaira, milyen jogon ellenzik ők a verespataki bányászatot? – kérdezik a közleményben, majd felemlegetik, hogy a 2012-es decemberi népszavazáson a lakosok 80 százaléka egyetértett a bánya megnyitásával.
 
A Szénafeszt szervezői a Citynews megkeresésére reagáltak a vádakra. Indokolatlannak nevezték a bányászszervezetek reakcióját, és elmondták: nem ők a hibásak, hogy a bányászat támogatói az összes reményüket egyetlen munkáltatóhoz fűzik. „Hiszünk abban, hogy

az ipari termelés nem megfelelő ennek a térségnek,

és bár nem a mi feladatunk munkahelyeket teremteni a helyieknek, évente több ezer turistát hozunk Verespatakra. A szállás és étkezés biztosítása már a helyi családokon múlik” – nyilatkozta Tudor Brădățan, a Szénefeszt szóvivője. Hozzátette: a fesztivált a törvényes kereteket tiszteletben tartva szervezik, ráadásul magánterületen.  
 
A Szénafesztet idén kilencedjére szervezik meg Verespatakon, ennek keretében pedig harmadjára tartják meg a társadalmi mozgalmak nemzetközi fórumát. A fesztivált teljes egészében önkéntesek szervezik, és a meghívott előadók, művészek is ingyen jönnek el. Idén is lesznek koncertek, színházi előadások, műhelybeszélgetések, filmvetítések, közösségi programok, képzőművészeti kiállítások. 

Hirdetés