Reszkess, Putyin: Băsescu most nagyon megharagudott rád!

Nehogymá’ itt pattogjanak nekünk a ruszkik! Ha nem húzzák meg magukat, Románia majd jól megmutatja nekik. Már ha érdekli őket.
Hirdetés

Románia szigorú gazdasági szankciókat sürget és azok határozott alkalmazását szorgalmazza Oroszországgal szemben – jelentette ki Traian Băsescu államfő hétfőn este.

A bukaresti elnöki hivatalban tartott sajtótájékoztatóján Băsescu élesen bírálta az Európai Unió vezetőit, akik szerinte a gazdasági érdekeket helyezték előtérbe, és megfeledkeztek arról, hogy valójában az EU állampolgárainak élete és biztonsága kellene legyen az európai közösség legnagyobb értéke.
Băsescu szerint az EU eljutott arra a pontra, amikor választania kell állampolgárai biztonsága és a gazdasági érdekek között, és előbbit kell mindenek fölé helyeznie még akkor is, ha ez komoly gazdasági veszteségekkel jár. Hozzátette: ezek a veszteségek nem lesznek nagyobbak, mint Oroszországéi.
Rámutatott: szigorú gazdasági intézkedéseket kell alkalmazni Moszkvával szemben, amely „egyenlő mértékben” osztozik a felelősségben a kelet-ukrajnai orosz terroristákkal a maláj utasszállító lelövéséért. „Oroszország partnerévé vált a kelet-ukrajnai orosz terroristáknak azáltal, hogy politikai és szakértői támogatást nyújt nekik, valamint fegyverzettel látja el őket. (…) Oroszország része volt a terrorista cselekménynek, és partnere a terroristáknak” – mondta Băsescu.
Kijelentette: hiba „kesztyűs kézzel” alkalmazni a gazdasági szankciókat jelentő, harmadik lépcsőként tervezett intézkedéseket az EU részéről.
A román államfő szerint Brüsszelnek már régen alkalmaznia kellett volna a gazdasági büntetőintézkedéseket, hogy elvegye Moszkva kedvét a kelet-ukrajnai konfliktus szításától. Ezáltal többet tehetett volna a tragédia megakadályozásáért.
Hozzátette: ma Ukrajnában zajlik a konfliktus, de az a balti államok, Lengyelország és Románia határaihoz is eljuthat. Úgy vélte, fennáll annak  kockázata, hogy az EU számára fontosabbak a gazdasági érdekek a kelet-európai országokkal való szolidaritásnál.

Hirdetés