Tüntetés hatósági kukkolás ellen
A Főtérről jelentjük
Szerző: Szabó Tünde
2014. július 13. vasárnap, 12:38
Már nem is titkolják a titkosszolgák, hogy mindent tudni akarnak. Mindenkiről. Bírói engedély nélkül. Hatósági kukkolás ellen tüntettünk.

Röptüntetés dobta fel a szombat délután csúcsosodó vakációs és uborkaszezont a kolozsvári Főtéren. A bringás Critical Mass-ok és a verespatakos tüntetések legismertebb arcai szórakoztak ma a román titkosszolgálat (SRI) nevével és azzal a szándékával, hogy bírói végzés nélkül kotorászna akármelyikünk számítógépén, laptopján, okostelefonján.

Kolozsváron kábé ötvenen, Bukarestben talán százan tüntettek a tömeges megfigyelés ellen. A fővárosban ez a második akció volt, csütörtökön a SRI székházának lépcsőjén olvasták fel George Orwell 1984 című regényét. 
 
Két törvényjavaslat verte ki a civileknél a biztosítékot. Mindkettőt a SRI szorgalmazta, és az egyiket már meg is szavazta a parlament a nyári szünidő ellenére, már csak az államfőnek kell kihirdetnie ahhoz, hogy életbe lépjen. 
 
A kedves édesanyját is?
 
Ne tessék haragudni, de a kedves édesanyját is meg tetszik figyelni?
 
Ez előírja, hogy ezután személyi igazolvánnyal és személyi számmal vehetünk csak pre-pay rendszerű SIM-kártyát a mobilunkba. Ha anonim módon vásároltuk a SIM-kártyánkat, akkor egy éven belül be kell jelentkeznünk a szolgáltatónknál a személyes adatainkkal, különben kikapcsolják a kártyát a hálózatból. 
 
Vagyis a titkosszolgálat a mobilszolgáltatókon keresztül mindig tudni fogja mindenkiről, akinek be van kapcsolva a mobilja, hogy mikor hol tartózkodik, és kikkel van épp együtt. Ilyen rendelkezést eddig csak hat uniós ország hozott: Dánia, Spanyolország, Olaszország, Görögország, Szlovákia és Bulgária.
 
Ugyanez a törvény kötelezi a nyilvános wifi hálózatot működtető jogi személyeket, hogy egyrészt jelszavazzák le a hálózatokat, másrészt csak úgy engedjék csatlakozni hozzájuk a netezni óhajtókat, ha elkérik előtte a személyes adataikat, és azokat hat hónapig meg is őrzik. 
 
Én vagy Snowden
 
Én is Snowden vagyok, sőt a nejem is az! 
 
Vagyis ha netezni szeretnénk kávézókban, kocsmákban, szállodákban, állomásokon, plázákban elérhető wifi hálózatokon, valószínűleg fel kell majd mutatnunk a személyink, amelyről az adatok lejegyzése plusz munkával terheli meg az ottani alkalmazottakat. Ilyen aztán tényleg nincs egész Európában.
 
Ezzel nagyon könnyen össze tudják kötni a netező kütyünk saját azonosítóját, a MAC-címét (amit rögzít minden hálózat agya, a router) a mi személyigazolványunkkal. És a SRI simán követheti, személy szerint ki mit böngészett a neten, amikor X étteremben ebédelt, vagy Y kocsmában megivott egy sört.
 
A másik javaslat, a kiberbiztonsági törvény még a parlament asztalán fekszik, a szenátus döntésére vár, és tényleg hallatlan. Kinevezi a SRI-t a kiberbiztonság legfőbb országos hatóságának, és arra kötelez mindenkit, aki számítógéppel, laptoppal, táblagéppel, okostelefonnal rendelkezik, hogy az azokon tárolt információkat bármikor a SRI, a védelmi minisztérium, a belügyminisztérium, a Speciális Távközlési Szolgálat, a kormányőrség vagy a Külföldi Hírszerző Szolgálat (SIE) rendelkezésére bocsássa, ha ezek a hatóságok kérik. 
 
Tömeges megfigyelés elleni tüntetés
 
Bírói végzés nélkül. Mert azt már nem írja elő a törvényjavaslat. Miközben most egy házkutatáshoz vagy számítógép lefoglalásához is bírói végzés szükséges, ahogy ahhoz is igazságügyi felhatalmazás kell, hogy az ügyészek vagy rendőrök valaki után titkosszolgálati módszerekkel nyomozzanak. Ha ez a törvény életbe lép, akkor a titkosszolgálatok „digitálisan megmotozhatnak” bárkit, bármikor.
 
Amikor ezt a törvényjavaslatot vitatta meg a képviselőház IT-bizottsága, a SRI egyik tábornoka, Dumitru Dumbravă érveiből az derült ki, hogy szíve szerint ugyanúgy regisztráltatná a netezésre alkalmas gépeket, ahogy a gépkocsikat a közúti forgalomban, rendszámmal és forgalmi engedéllyel. Vagy ahogy '89 előtt kellett az összes írógépet és fénymásolót.
 
A kukkoló tábornok
 
Az a szomorú igazság, hogy Dumbravă egy kukkoló.
 
Ezért a civilek azt kérik, hogy ezt a javaslatot ne szavazza törvénnyé a szenátus, illetve a már megszavazottat az államfő ne hirdesse ki, hanem ő vagy a házelnökök vagy az ombudsman támadja meg az Alkotmánybíróságon. Aki ezt szerdán meg is tette.
 
Az aktivisták megjelenése után fél órával a rendőrök is kinéztek a térre, de nem jöttek oda a pár tucat tüntetőhöz. Minek, úgyis ismernek onnan már mindenkit.
 
Ha a törvények életbe lépnek, akkor meg majd még jobban. És nem utólag veszik észre, hogy valakik nyilvánosan fellépnek az ellen, ami nem tetszik nekik. Azaz a titkosszolgálatok vagy az őket irányító politikusok ha akarják, nagyon meg tudnak majd nehezíteni bármilyen civil fellépést.
 
Felmérik a terepet
 
Feltűnt viszont két srác, aki blazírt nyugalommal és egy mérőszalaggal ment az aktivisták közé. Felmérték a terepet. Szó szerint.
 
Mert közben megérkeztek a vasárnapi Color Run színpadi elemei, és elkezdték tervezni, hogyan rendezzék be a teret a nem verseny-, inkább fesztiválszerű tömegfutáshoz.
 
Volt, aki megkérdezte a srácokat, hogy mit csinálnak itt a szemerkélő esőben, de ők ugyanúgy titkolóztak, mint a titkosszolgálatok. A szemerkélés aztán zuhogó esőbe váltott át, és elmosta a csendes tüntetést.
 
Tömeges megfigyelés ellen tüntettünk a kolozsvári Főtéren
 
De legalább látszik, miért kell mérőszalag és kréta a tér berendezéséhez. A Főteret újratervező egyik építész mesélte négy éve, hogy a tér lekövezésekor ők tanították meg a csodálkozó munkásokat arra az agyafúrt cselre, hogy ha zsinórt feszítenek ki a talajszint fölé pár centivel, annak mentén egyenes sorba tudják helyezni a kockaköveket. Amikor az építészek megjelentek, a munkások egyenes sorokat raktak, amikor távoztak, a sorok újra elgörbültek.
 
Ha a SRI útjai is még inkább elhajlanak a civil és igazságügyi kontroll alól, akkor még jobban igazolja a feliratot: a titkosszolgálat a legócskább szakma.
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/3920
Bemutatta megingathatatlannak tűnő bizonyítékait a református egyház jogi képviselője, a csütörtöki bírósági döntés azonban teljes mértékben kiszámíthatatlan. Aztán Strasbourg következhet.
Kérdés: a kizárólag a lakók zsebét terhelő nagy homlokzatfelújítási kampány után mi lesz a graffitisekkel? Kitiltják őket? Járőrözni fognak a kedves városatyák? Na?
A mioritikus nemzeti mítoszokat élvezettel és szakértelemmel romboló román törtnész továbbra is kényelmetlen figura a nackórollert hajtó román gondolatvezérek számára.
Az ukrán nyelvű plakátok Ungvár, Munkács és Beregszász melletti főutak mentén jelentek meg.
Miután a Velencei Bizottság nyilvánosan is elkezdett aggódni a btk és az igazságügyi törvények módosításai miatt.
Az éppen zajló 4. Kolozsvári Zsidó Napokon hangzottak fel Eisikovits Mihály dallamai Laczkó Vass Róbert színművész előadásában, Nagy Gergő zongorakíséretével.
Ma még pompásan virítanak a gesztenyefák virágbugái a kolozsvári nemzeti színház oldalán. Október végén! De holnap már jön a hideg meg a zimankó. És az őszi tavasznak vége.
Ceaușescu a magyarok bőrén építgette a román nacionálkommunizmust, és reformok helyett szélsőséges nacionalizmussal takarózott, ahogy komolyabb válsághelyzetbe került.
Van remény? Erdély, a Partium és a Bánság szövetséget köt, hogy fejlesztési stratégiák terén bár, de leváljon a bukaresti bojárkormányról.
És ezzel még szinte semmit nem mondtunk a lesújtó kutatási eredményekről.
Ha tetszik, a mioritikus haza példásan bizonyított, már ami a rossz tanuló státust illeti. És a jelek szerint a tasli nem is fog soká késlekedni.
Határ a csillagos ég, persze, de itt az alapszükségletekről van szó.
Ötszáz éve is orvoshiány volt Erdélyben, nem csak ma.
Noha rém egyszerű forgatókönyv szerint zajlik ez a horrorfilm, elég sok pénzbe kerül. És alaposan ránk tud ijeszteni. Ja, és nem csak egy film.