A végén fordítottak a hollandok, Costa Rica kiverte a görögöket

A vége előtt két perccel még kiesésre álltak a hollandok. Costa Rica pedig – ha nehezen is- túllépett a görögökön.
Hirdetés

A statisztikákban már csak úgy marad meg a brazíliai labdarúgó-világbajnokság nyolcaddöntőjének harmadik meccse, hogy a hollandok 2-1re legyőzték Mexikót a rendes játékidőben. Hogy azonban ezért a győzelemért mennyit kellett szenvednie az Oranjénak, és hogy a 88. percig még Mexikó állt továbbjutásra, arra már jórészt csak a focifanatikusok fognak emlékezni.

A meccset az európai gárda meglehetősen alacsony sebességi fokozaton kezdte, amihez valószínűleg a trópusi forróság is hozzájárult – a mérkőzés során kétszer is jó hosszú ivószünetet rendelt el a játékvezető, hogy az elveszített folyadékmennyiséget pótolják a játékosok.

A mexikóiak viszont erősen kezdtek, és bár az első félidőben még nem voltak eredményesek, Dos Santos a második félidő elején már egy távoli lövéssel megszerezte a vezetést az aztékoknak.

A hollandok ekkor kapcsoltak maximális sebességbe, de úgy tűnt, ez nem az ő meccsük lesz: Robben hiába rúgatta föl magát többször is a tizenhatoson belül, nem kaptak tizenegyest.

A Brazília ellen brillírozó Ochoa kapus ezúttal is több bravúros védést mutatott be – De Vrij közeli próbálkozását a gólvonalról ütötte a kapufára -, Van Persie-t pedig a mexikói védelem egyszerűen levette a pályáról.

Louis van Gaal negyed órával a vége előtt le is cserélte, és a helyette pályára küldött Huntelaar nyerőembernek bizonyult: egy szöglet után előbb Sneijderhez fejelt, aki tizennyolcról kilőtte a jobb alsó sarkot.

Majd amikor a hosszabbítás harmadik percében Robben újabb buktatásáért már megítélték a tizenegyest, ő lőtte be a győzelmet jelentő büntetőt, végső elkeseredésbe taszítva a mexikóiakat, akik sorozatban a hatodik világbajnokságukon búcsúztak a legjobb 16 között.

Herrera: a bíró győzött le

A mexikóiak szövetségi kapitánya, Miguel Herrera szerint a játékvezető tehet csapata kieséséről. „A FIFA-nak nagyon alaposan meg kellene néznie ezt a meccset, a szabálytalanságokat, és amellett sem mehetünk el szó nélkül, hogy európai bírót küldtek, amikor európai volt az ellenfelünk. Az az ember a sípjával kiütött minket a vébéről” – nyilatkozta felháborodottan.

Louis van Gaal, a hollandok mestere szerint nagyon tudatosan játszottak. „Ez az egész egy menekülés volt. A második félidőben megmutattuk, hogy képesek vagyunk helyzeteket kidolgozni. Amikor eljött az ivószünet, elővettük a B-tervet. Korábban már gyakoroltuk azt a taktikát, amikor Huntelaar és Kuyt is elöl van, és hosszú labdákkal keressük őket” – ecsetelte.

Nyolcaddöntő:
Hollandia-Mexikó 2-1 (0-0)
Fortaleza, 52 ezer néző, v.: Pedro Proenca (portugál)
gólszerzők: Sneijder (88.), Huntelaar (94., 11-esből), illetve Dos Santos (48.)
sárga lap: Aguilar (69.), Marquez (92.), Guardado (93.)

Büntetőkkel kaptak ki a görögök

Már a 2004-es Európa-bajnokság réme kezdett kísérteni a vébé második vasárnapi meccsén, amikor a görögök a 91.percben egyenlítettek Costa Rica ellen, és a görögökön kívül valószínűleg körülbelül egymilliárd futballrajongó hátán kezdett el futkosni a hideg attól az eshetőségtől, hogy a bunkerfoci Mozartjai ismét végigvédekezett meccsek után, egy kontrából szerzett góllal ejtenek ki mindenkit, és úgy masíroznak a döntőig.

A Costa Rica-i válogatott azonban nem akart az olümposzi istenek előtti újabb áldozati szertartás főszereplőjévé válni, elvégre nem véletlenül került ki csoportelsőként az angolokat, Uruguayt és Olaszországot is magában foglaló csoportból. Letámadták a görögöket, és a második félidő elején Bryan Ruiz meg is szerezte a vezetést a közép-amerikaiaknak.

Csakhogy a görögök tényleg jóban lehetnek valakivel odafentről, hamarosan ugyanis emberelőnybe kerültek, miután Oscar Duarte összeszedte a második sárga lapját. Ennek ellenére úgy tűnt, Costa Rica tíz emberrel is leiskolázza a védekező foci ezúttal támadni kényszerülő nagymestereit, azonban Papasztatopulosz a 91. percben mégiscsak begyötörte az egyenlítést.

A hosszabbítás 30 percében is hősiesen tartotta magát Costa Rica, így jöhettek a tizenegyesek, amelyekben a közép-amerikaiak bizonyultak jobbnak: Gekasz kihagyta a büntetőt, így a világ látványos és szép focit kedvelő fele megkönnyebbülve sóhajtott fel Costa Rica pedig története során először ott lesz a nyolc között egy vébén. Ahol nagy meccs ígérkezik, merthogy Hollandiával csap majd össze a négy közé jutásért.

Pinto: óriási a csapat

Costa Rica szakvezetője, Jorge Luis Pinto a taíntványait dicsérte a meccs után. „Óriási a csapat. A befektetett munka, az áldozat és a taktika végrehajtása szenzációs volt. Megérdemeltük a sikert. Soha nem egyszerű tíz emberrel játszani. Próbáltunk biztonságra törekedni, a tizenegyesek során pedig a kapus és a rúgók is magabiztosak voltak” – mondta.

Fernando Santos, a görögök portugál szövetségi kapitánya – akit a tizenegyesek előtt a lelátóra küldött a játékvezető – még utoljára méltatlankodott egy sort. „Nem tudok rájönni, miért történt. A hosszabbítás vége után bementem a pályára, hogy támogassam a játékosaimat. A Costa Rica-i oldal ugyanezt tette, de mégis engem büntettek csak meg, és a lelátóra küldtek” – mondta a mester, akinek ma járt le a szerződése. „Nem akarok még a jövőről beszélni, most mindannyian még szomorúak vagyunk. Hittünk benne, hogy továbbjuthatunk” – mondta szomorúan.

Nyolcaddöntő:
Costa Rica-Görögország 1-1 (0-0, 1-1, 1-1) – büntetőkkel: 5-3
Recife, Pernambuco Aréna, 40 ezer néző, v.: Benjamin Williams (ausztrál)
gólszerző: Ruiz (52.), illetve Papasztatopulosz (90+1.)
kiállítva: Duarte (66.)
sárga lap: Duarte (42., 66.), Tejada (48.), Granados (57., a kispadon), Ruiz (70.), Navas (90.), illetve Szamarisz (35.), Manolasz (72.)

A további program:
nyolcaddöntő:
június 30.:
5.: Franciaország-Nigéria, Brazíliaváros 19.00
6.: Németország-Algéria, Porto Alegre 23.00
július 1.:
7.: Argentína-Svájc, Sao Paulo 19.00
8.: Belgium-Egyesült Államok, Salvador 23.00

negyeddöntő:  
július 4.:
1.: 5. nyolcaddöntő győztese-6. nyolcaddöntő győztese, Rio de Janeiro 19.00
2.: Brazília-Kolumbia, Fortaleza 23.00

július 5.:
3.: 7. nyolcaddöntő győztese-8. nyolcaddöntő győztese, Brazíliaváros 19.00
4.: Hollandia-Costa Rica, Salvador 23.00

A brazíliai labdarúgó-világbajnokság góllövőlistája:

5 gólos:

J. Rodríguez (kolumbiai)

4 gólos:

Neymar (brazil), Messi (argentin), Müller (német)

3 gólos:

Benzema (francia), Robben (holland), Shaqiri (svájci), E. Valencia (ecuadori), van Persie (holland)

2 gólos:

Hirdetés

A. Ayew (ghánai), Bony (elefántcsontparti), Cahill (ausztrál), Dempsey (amerikai), Depay (holland), Gervinho (elefántcsontparti), Gyan (ghánai), Mandzukic (horvát), Martinez (kolumbiai), Musa (nigériai), Perisic (horvát), Ruiz (Costa Rica-i), A. Sánchez (chilei), Suárez (uruguayi), Szlimani (algériai)

1 gólos:

Armero (kolumbiai), Aránguiz (chilei), Balotelli (olasz), Beausejour (chilei), Brahimi (algériai), Brooks (amerikai), Campbell (Costa Rica-i), Cavani (uruguayi), Costly (hondurasi), Cuadrado (kolumbiai), David Luiz (brazil), de Vrij (holland), Dos Santos (mexikói), Duarte (Costa Rica-i), Dzemaili (svájci), Dzsabu (algériai), Dzeko (bosnyák), Feguli (algériai), Fellaini (belga), Fer (holland), Fernandinho (brazil), Fred (brazil), Giroud (francia), Godin (uruguayi), Goohannedzshad (iráni), Götze (német), Guardado (mexikói), T. Gutiérrez (kolumbiai), Halis (algériai), Hernandez (mexikói), Honda (japán), Hummels (német), Huntelaar (holland), Ibisevic (bosnyák), Jedinak (ausztrál), Jones (amerikai), Kerzsakov (orosz), Klose (német), Kokorin (orosz), Ku Dzsa Szol (dél-koreai), Li Kun Ho (dél-koreai), Marchisio (olasz), Marquez (mexikói), Mata (spanyol), Matip (kameruni), Matuidi (francia), Mehmedi (svájci), Mertens (belga), Nani (portugál), Odemwingie (nigériai), Okazaki (japán), Olic (horvát), Origi (belga), Oscar (brazil), Papasztatopulosz (görög), Peralta (mexikói), Pjanic (bosnyák), Ronaldo (portugál), Rooney (angol), Seferovic (svájci), Sissoko (francia), Sneijder (holland), Sturridge (angol), Szamarasz (görög), Szamarisz (görög), Szon Hung Min (dél-koreai), Torres (spanyol), Urena (Costa Rica-i), Valdivia (chilei), Vargas (chilei), Valbuena (francia), Varela (portugál), Vertonghen (belga), Villa (spanyol), Vrsajevic (bosnyák), Xabi Alonso (spanyol), Xhaka (svájci)
öngól:
Boye (ghánai, a portugálok ellen), Marcelo (brazil, a horvátok ellen), Kolasinac (bosnyák, az argentinok ellen), Valladares (hondurasi, a franciák ellen)

 

Hirdetés