Góleső érzés
Szerző: Balogh Levente
2014. június 27. péntek, 00:18
A belgák emberhátrányban győztek, Algéria meg kiütötte az oroszokat.

A brazíliai világbajnokság megnyerésére titkos esélyesnek tartott Belgium néha baromi ronda focit játszik. A H csoport első két meccsén is pocsékul kezdtek, és utána győztek, és nem volt ez másképp a Dél-Korea ellen játszott utolsó csoportmeccsen sem. A Vörös ördögök lanyhán kezdtek, bár még így is jobbak voltak, mint ázsiai ellenfelük, így emberhátrányban, 1-0-ás győzelmet aratva, százszázalékos teljesítménnyel jutottak a nyolcaddöntőbe.

A hatpontos, már továbbjutó belgák és az egypontos, tökutolsó dél-koreaiak összecsapásán utóbbiaknak értelemszerűen csak a győzelem jelenthetett esélyt a továbbjutásra, ehhez viszont gólok, de legalábbis gólhelyzetek kellettek volna, azonban egyikről sem mondható el, hogy dömping lett volna belőle a meccs elején.

Említésre méltó helyzet a belgák előtt adódott, de Mertens és Mirallas közös erővel, nagy lelkesedéssel puskázta el.

Majd Mertens igazi bravúrt mutatott be: hét méterről, ziccerhelyzetben sikerült úgy fölé lőnie, hogy a labda a Nemzetközi Űrállomáson megpattanva tért vissza a küzdőtérre.

A koreaiak végül összeszedték magukat, és több veszélyes támadást is vezettek, de ennél többel nem dicsekedhettek.

Az első játékrész utolsó percében aztán előnybe kerültek az ázsiaiak. Igaz, nem gól-, hanem emberelőnybe, de ez mindenképpen megvillantotta a győzelem esélyét. Defour lépett rá teli talppal Kim Sin Vuk sípcsontjára, amiért azonnal piros lapot kapott.

A második félidő ezért aztán érthető módon koreai támadásokkal indult. Pontosabban: a kapura jóformán teljesen veszélytelen koreai támadásokkal, amelyeket a belgák még tíz emberrel is sokkal ígéretesebb megmozdulásokkal törtek meg. Olyannyira ígéretesek, hogy a belgák be is találtak: egy kontra végén Origi lövését még kitolta a kapus, de pont az érkező Vertonghen elé, aki nagyon bevágta.

Korea ugyan még próbált egyenlíteni, de emberelőnyben sem bírt a belgákkal, akik így százszázalékos eredménnyel jutottak tovább, és az Egyesült Államokkal játszanak, a Tigrisekre pedig vár a repülő.

H csoport, 3. forduló:
Belgium-Koreai Köztársaság 1-0 (0-0)
Sao Paulo, Corinthians Aréna, 55 ezer néző, v.: Benjamin Williams (ausztrál)
gólszerző: Vertonghen (78.)
piros lap: Defour (45.)
sárga lap: Dembele (50.), illetve Hong Dzsong Ho (34.)

Algéria: ruszkik, haza!

A csoport másik meccsén alapvetően meglepő eredmény született: Oroszország csupán 1-1-es döntetlent játszott Algériával, ami azt jelentette, hogy az addig egypontos Kerzsakovék csomagolhattak, a meccs előtt hárompontos afrikaiak pedig továbbmentek a nyolcaddöntőbe.

Az oroszok az elején még úgy néztek ki: úgy döntöttek, ők itt most győzni fognak, és ha az oroszok úgy döntenek, akkor a történelemből, illetve manapság Kelet-Ukrajna és a Krím példája alapján tudjuk, hogy nem könnyű megállítani őket. Algéria sem tudta: a hatodik percben Kombarov bal oldali beadását Kokorin fejelte a 11-es pont környékéről a jobb felsőbe.

Az oroszokat az is segítette amúgy, hogy az afrikai együttes egyik legjobbját, Fegulit a legelején saját csapattársa amortizálta le, miután összefejeltek: csinos turbánban kellett a játékot folytatnia, miután a csúcstalálkozó után vérezni kezdett a feje.

Az oroszok a továbbiakban is aktívabban támadtak, de azért Algéria sem hagyta magát: Szlimani fejesét Akinfejev épp hogy kitolta a léc alól.

A második játékrész ugyanúgy gyors orosz góllal indulhatott volna, mint az első, de Szamedov olyan hét méterről inkább a kapusba bombázott.

Nem így az algériai Szlimani, aki egy szögletet követően fejjel jobban célzott, és egyenlített.

Mivel ez a továbbjutást jelentette Algéria számára, az oroszok úgy megindultak, mint annak idején a második ukrán front. Ezúttal persze nem Magyarország megszállása volt a cél, hanem az Algéria elleni győzelem kivívása, ami, lássuk be, némiképp könnyebb feladatnak ígérkezett. Mivel azonban nem volt egy Malinovszkij hadseregtábornokuk, képtelenek voltak megbirkózni a feladattal: hiába támadtak, az algériaiak kivédekezték az offenzívát, így a vébék története óta először ők jutottak tovább, hogy a nyolcaddöntőben Németországgal küzdjenek meg, az oroszok pedig készülhetnek a hazaútra.

H csoport, 3. forduló:
Algéria-Oroszország 1-1 (0-1)
Curitiba, Baixada Arénája, 39 000 néző, v.: Cuneyt Cakir (török)
gólszerző: Szlimani (60.), illetve Kokorin (6.)
sárga lap: Meszbah (39.), Gilasz (86.), illetve Kombarov (57.), Kozlov (59.)

A csoport végeredménye:

1. Belgium            3  3  -  -   4-1  9 - továbbjutott
2. Algéria            3  1  1  1   6-5  4 - továbbjutott
3. Oroszország        3  -  2  1   2-3  2 - kiesett
4. Koreai Köztársaság 3  -  1  2   3-6  1 – kiesett

Szombattól nyolcaddöntők

Ma szünnap van – a világbajnokság 12-ikei kezdete óta az első -, holnaptól pedig kezdődnek a nyolcaddöntő összecsapásai.

Az első mérkőzésen héttől Brazília Chilével játszik – a papírforma és a hazai pálya előnye, illetve a FIFA-játékvezetők jóindulata a brazilok győzelmét vetíti előre, de egy acélosabb védelem – lásd Mexikót – Neymarékat is képes megtréfálni. Szóval még az is megtörténhet, hogy ki tudja.

Este tizenegytől dél-amerikai házi csata következik, Kolumbia játszik Uruguayjal. A papírforma elvileg a kétszeres világbajnok, négy évvel ezelőtti negyedik helyezett uruk győzelmét vetítené előre. A papírformát azonban egyrészt a csoportmeccsek során végig kitűnően játszó, szép focit mutató Kolumbia, másrészt az uruguayi Luis Suárez elmebetegsége írhatja felül, az amúgy zseniális csatárt ugyanis a FIFA 9 válogatott mérkőzésre, illetve négy hónapig minden futballtevékenységtől eltiltotta, amiért az olaszok elleni meccsen jó étvággyal beleharapott Chiellini – amúgy mi is elismerjük: gusztusos – vállába.

 

 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/3625
Erről biztosította Jean Claude Juncker EB-elnök az aktuális kormányfőnket, Viorica Dăncilát.
Ez már az 575. születésnapja Mátyás királynak, és jövőre is lesz, de van, amit csak most lehet kiélvezni.
Enescu muzsikája helyett ma reneszánsz sláger szól a városháza tornyából.
Magyarországnak megvan az aranyérme a téli olimpiai játékokon! Nekünk meg vannak szép hegyeink!
Nem megalapozott az igazságügyi miniszter kérése.
A párt szerint minden bizonnyal pszichológiai zavarokban szenvedő PSD-ellenes tüntetők voltak.
Románia elköveti a hibát, hogy folyton Erdélyhez kapcsolja a román nemzet kialakulását. Ennek nincs alapja, mondja Lucian Boia történész.
Mivel a felvetések nagy része bekerült az Európa Tanács jelentésébe.
Nem könnyű kirúgni egy főügyészt, de nem is lehetetlen. A háttérben politikai machinációk sora indulhat be.
Pár száz ember háborodott fel annyira, hogy utcára vonuljon amiatt, hogy a PSD-kormány le akarja váltani a DNA főügyészét.
Botrányos hangulatban telt sajtóértekezletén Tudorel Toader a főügyész kirúgása mellett érvelt.
Többek közt ezt is megtudhattuk Boros Zoltántól, akinek szakmai és életpályáját egy jó hangulatú kolozsvári esten követhettük végig.
És azóta is magasról tesz rá. Sőt, remek politikai és választási tőkét farag a magyarok elleni uszításból. Hans Hedrich írása.
De nem dorbézolni, hanem megtekinteni a több évig tartó, nagyszabású restaurációs munkálatokat, amelyeken többek között a püspök kalauzolt végig. Rekordméretű hordót azért láttunk.