Góleső érzés
Szerző: Balogh Levente
2014. június 26. csütörtök, 20:19
A németek és az amerikaiak boldogak, a csalódott Ronaldo őzikeszemekkel néz, míg a ghánaiak elképesztő ostobaságokat követnek el.

Persze, hogy végül továbbjutott Németország a nyolcaddöntőbe. 1-0-ra legyőzve az Egyesült Államokat az utolsó körben, végig támadva a meccset, de nem agyonerőltetve magát, 7 ponttal végzett a brazíliai labdarúgó-világbajnokság G csoportjának első helyén, és magával vitte az amerikaiakat is a legjobb tizenhat közé.

A mester és tanítványa összecsapásán – a jelenlegi német szövetségi kapitány, Joachim Löw nyolc évvel ezelőtt, a hazai rendezésű vébén még a ma az amerikaiak szakvezetőjeként tevékenykedő, akkor viszont a német válogatottat irányító Jürgen Klinsmann segítője volt – a két, egyaránt négypontos csapat meg akarta cáfolni, hogy összejátszanának, hogy egy kényelmes döntetlenben kiegyezve szépen kiejtsék a csoportból Ghánát és Portugáliát.

Ennek szellemében Németország már a második percben vezetést szerezhetett volna, de vébén először kezdőként játszó Podolski fölé lőtt, majd Boateng és Özil sem volt szerencsés.

A németek úgy mentek előre folyamatosan, mint egy regimentnyi begorombult Tigris tank, de – hogy kissé sablonosan stílszerűek legyünk – a Sherman páncélosok hatékonyan védekeztek.

A folyamatos német fölény ellenére néha az amerikaiak is meglódultak, és meglódulásaik nem is voltak veszélytelenek, Zusi például vezetést szerezhetett volna, ha lövése néhány centivel alacsonyabban száll.

Talán – ad notam két dudás egy csárdában – a szakadó zápor az oka, de a gólzápor továbbra is elmaradt, sem a nagyon akaró, de a nagyon jól tömörülő amerikaiakon rendre fennakadó németek, sem a néha kimondottan tetszetős támadásokat vezető amerikaiak nem tudtak betalálni.

A szünet után a támadásban nem sokat mutató Podolski helyett bejött a Ghána elleni egyenlítő gólt szerző Klose, mintegy jelzendő, hogy a németek nagyon nem döntetlenre hajtanak.

Támadgattak is, és Müller nagyon nagy góllal szerzett vezetést: egy támadás során Höwedes fejesét Howard kapus a tizenhatos jobb sarkáig tolta, az ott várakozó német csatár pedig hatalmas erővel küldte a Brazucát a kapu jobb alsó sarkába.

A végéig még a németek tisztességből támadgattak, az amerikaiak meg szintúgy tisztességből védekezgettek és kontrázgattak, de látszott, hogy igazából mindkét együttes elégedett a mindkettejük számára továbbjutást jelentő eredménnyel, úgyhogy már csak azt várják, hogy a lefújás után Klinsmann és Löw összeölelkezzen, a játékosok lepacsizzanak, és mindkét válogatott elkezdhesse a felkészülést a nyolcaddöntőre.

G csoport, 3. forduló:
Németország-Egyesült Államok 1-0 (0-0)
Recife, Pernambuco Aréna, 41 ezer néző, v.: Ravsan Irmatov (üzbég)
gólszerző: Müller (55.)
sárga lap: Höwedes (11.), illetve Gonzalez (37.), Beckerman (62.) 

Ronaldóék győztek, és csomagolhatnak

Cristiano Ronaldo ezúttal nem sírt a lefújás után. Májerül belőtt frizurája sem lett csapzottabb a kilencven perc alatt. Ez azonban nem jelenti azt, hogy Portugália fiesztába kezdhetett volna: hiába győzték le 2-1-re Ghánát a párhuzamos meccsen, rosszabb gólkülönbségükkel az amerikaiak mögött végeztek, és ezzel a jellegzetes zselés frizura tulajdonosának összes hölgyrajongója megfosztatott attól az élménytől, hogy a továbbiakban is a vébén láthassa brillírozni kedvencét.

Az egy pontos, a szégyenletes kiesés ellen küzdő Portugália annyiban szerencsésnek mondhatta magát, hogy a szintén egypontos ghánaiak saját hülyeségük miatt elveszítettek legjobb játékosaik közül kettőt, Boatenget és Muntarit.

(Mármint Boateng és Muntari saját hülyesége miatt: egy edzésen összeverekedtek, majd Muntari az egyik csapatvezetőt ütötte meg, Boateng pedig egyenesen Akwasi Appiah szövetségi kapitányt küldte el melegebb éghajlatra. Appiah meg őket küldte ugyanolyan meleg éghajlatra – egyenesen haza, Ghánába).

A portugálok minden esetre nagyon nyerni akartak, és ezt C. Ronaldo már az ötödik percben jelezte is, amikor a jobb oldalon elfutva emelt be zseniálisan, a labda pedig a felső lécről pattant ki.

Foylamatos portugál nyomás közepette megint C. lehetett volna eredményes, de közeli fejesét Dauda kapus kegyetlen jó reflexszel kipaskolta.

Majd nem sokkal később a másik oldalon Asamoah Gyan Beto kapust tette naggyá, amikor egy az egyben rávezetve a labdát laposan kapura lőtt, Beto azonban bravúrral védett.

 

Aztán ha Ronaldónak nem ment, megoldották helyettük a ghánaiak a portugál vezetést: a bal oldali beadás még a portugál Veloso nevéhez fűződik, a szépségdíjas gól szerzője azonban a ghánai John Boye, aki a kapunak háttal, szinte ollózva, de térddel vágta a labdát a saját hálójába. (Komolyan mondom, ha egyszer sörmeccsen ilyen gyönyörű öngólt szereznék, a Facebookra is föltölteném, annyira büszke lennék rá).

A fordulást követően is a portugálok voltak agresszívabbak, viszont Ghána szerzett gólt: Asamoah a tizenhatos vonaláról adott be balról, az érkező Asamoah Gyan pedig fejjel egyenlített.

Az afrikaiak annyira vérszemet kaptak, hogy Gyan bal oldali beadása nyomán Warris fordíthatott volna, de fejese a kapu mellé szállt.

Már-már úgy tűnt, hogy a portugálok csúnyán beégnek, amikor a ghánaiak valami elképesztő, hihetetlen és érthetetlen megmozdulás révén összehozták nekik a második gólt.

Egy portugál próbálkozást az egyik védő a kapu előtt az égbe fejelt, a visszaérkező labdát pedig a védő és egy portugál által kissé zavart Dauda kapus ahelyett, hogy megfogta volna, lepaskolta a földre – egyenesen a kapuval szemben álló C. Ronaldo elé, aki előbb kilenc méterről belőtte, csak azután lepődött meg, micsoda gólpasszt kapott a ghánai hálóőrtől.

A portugálok iszonyatosan megnyomták a végét, de betalálni már nem tudtak, így hiába győztek, rosszabb gólkülönbséggel a csoport harmadik helyén végeztek, és az egypontos Ghánával együtt – amely ahhoz képest, hogy négy éve majdnem a négy közé jutott, most nagyon leszerepelt – csomagolhatnak.

G csoport, 3. forduló:
Portugália-Ghána 2-1 (1-0)
Brazíliaváros, Mané Garrincha Nemzeti Stadion, 50 000 néző, v.: Nawaf Shukralla (bahreini)
gólszerzők: Boye (31., öngól), Ronaldo (80.), illetve Gyan (57.)
sárga lap: Moutinho (90.), illetve Afful (39.), Waris (55.), J. Ayew (78.)

A csoport végeredménye:

1. Németország          3  2  1  -   7-2  7 pont - továbbjutott
2. Egyesült Államok    3  1  1  1   4-4  4 - továbbjutott
3. Portugália           3  1  1  1   4-7  4 - kiesett
4. Ghána                 3  -  1  2   4-6  1 - kiesett

Címlapkép: www.fifa.com

 

 

 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/3622
Liviu Dragnea PSD-elnök szerdán ismertette a listát, régi és új nevek is vannak rajta.
Ferenc pápa már bocsánatot kért azoktól, akik 2000 katolikus pap áldozatai lettek, a BOR mikor kér bocsánatot és mikor tárja fel a szexuális visszaéléseket? Hisz nem csalhatatlan sem ő, sem a papjai és a püspökei.
Hogy minden meg legyen szervezve rendesen.
Hargita megyei elöljárók tiltakoznak az elszaporodott állatok okozta problémák miatt.
Ukrajnában dühöng leginkább a számítógépes járvány. Orosz hackereket gyanúsítanak az elindításával.
Hivatalosan is törvényes volt Băsescu második államfői mandátuma.
A profi favágáshoz nem kell más, mint ész és szív. Ismerje meg a bivalyerős láncfűrészt megszelídítő országos favágóbajnokot!
Az RMDSZ Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálata a diszkriminációellenes tanácshoz fordul.
Amikor Dragnea meg akart egyezni az RMDSZ-szel, egyes románok megijedtek, hogy a magyarok el akarják lopni tőlünk Erdélyt. De hogyan is néztek ki ezek a követelések – román szemmel?
Mivel az államfő szerint a szociáldemokraták gerjesztette válság helyett stabilitás szükséges.
Alaposan körbejártuk a királytemetkezések kiemelt helyszínén, a nagyváradi várban nyílt kiállítótereket.
Ne keltsenek etnikai feszültséget a politikusok és a média!
A romániai magyar közösség támogatása volt a téma.
Az eddigi – most épp ideiglenes – gazdasági miniszter volt az egyetlen, aki elvállalta. Hat név merült fel.