Góleső érzés
Szerző: Balogh Levente
2014. június 25. szerda, 08:01
Görögország stílszerűen drámai meccsen harcolta ki a továbbjutást Elefántcsontparttal szemben, Kolumbia örömfocizott a japánok ellen.

Nem sikerült letaszítania Elefántcsontpartnak a látványos focit a bunkerezés villámaival agyonsújtó antifutball-panteont pokróc védőjátékosokkal körülbástyázott Olümposzáról: a görögök – mert róluk van szó, ki másról – a C csoport utolsó fordulójában, szerdán este a hosszabbításban lőtt tizenegyessel harcolták ki a továbbjutást a nyolcaddöntőbe.

Az Elefántoknál Drogba kezdőként lépett pályára – szemben az első két meccsel, amikor csak csereként állt be -, ami azt mutatta: mindent bedobnak, hogy megnyerjék ezt a meccset, holott a továbbjutáshoz egy döntetlen is elég lett volna, amennyiben Japán kikap.

Ehhez képest a görögök kezdtek aktívabban, és igyekeztek már az afrikaiak térfelén letámadni, és labdát szerezni, megakadályozandó a veszélyes akciókat.

Drogba azonban több ízben is föltörte a védelmet, és társait – zömmel Gervinhót –megjátszva próbált gólhelyzetet kialakítani.

A meccs viszonylag jó iramú volt, sőt mindkét kapu előtt adódtak helyzetek, de azért az Elefántok erőltették jobban a támadásokat.

A görögöknek viszont az elefántcsontpartiakon kívül komoly egészségügyi kihívásokkal is meg kellett küzdeniük: előbb Konét, majd Karnezisz kapust kellett sérülés miatt lecserélni.

Az igazság amúgy az, hogy a párhuzamos meccsen született Kolumbia-találat után az elefántcsontpartiak – Drogba ide vagy oda – azért már nem akartak minden áron meghalni a pályán a győzelemért, hiszen továbbjutásra álltak, a görögöknek viszont hajtaniuk kellett. Egy kontra végén Holebasz lőtt 18 méterről döbbenetes nagy kapufát, majd egy szabadrúgást Karagunisz lőtt laposan Barry kapus karjaiba.

Drogbáék becsületére legyen mondva, hogy a továbbjutás tudatában nem álltak be bekkelni, megpróbáltak betalálni, hogy biztos legyen az a hely a 16 között.

És ezt használták ki a görögök: az afrikaiak a saját térfelükön passzolgattak, amikor Tioté elbambult, elhibázott egy passzt, a Kone helyett beállt Szamarisz pedig lecsapott a labdára, és megszerezte a vezetést a helléneknek.

Ezt követően az Elefántoknak már a továbbjutást érő gólért kellett hajtaniuk, a görögök pedig rutinosan elkezdtek bekkelni.

A második játékrész arról szólt, hogy Drogbáék támadtak, a görögök pedig néha tíz emberrel a tizenhatoson belül védekeztek. Közben viszont elképesztően veszélyes ellentámadásokat vezettek, több ízben is ziccerig jutottak, Toroszidisz távoli bombája volt a legígéretesebb, azonban végül a labda a felső lécet törte majdnem ketté.

Az Elefántok nyomása aztán góllá ért: Kallou passzolt előre Gervinhonak, aki a bal oldalról betört a tizenhatosba, és a védők között középre passzolt a csereként beállt Bonynak, aki egyenlített.

Ekkor jött a dráma, a görögök számára ugyanis ez a kiesést jelentette, úgyhogy tőlük merőben szokatlan módon elkezdtek vadul támadni. Toroszidisz azonban ismét a kapufát találta el, de a görögök nem adták fel, és bejött a húzás: a hosszabbítás második percében Sio buktatta Szamaraszt a büntetőterületen belül, a megítélt tizenegyest pedig a sértett értékesítette magabiztosan, történetük során először a nyolcaddöntőbe lőve a görögöket.

Elefántcsontpart tehát zsinórban harmadszor sem jutott ki a csoportból, a görögök viszont összesen két rúgott góllal továbbmennek a 16 közé, ahol Costa Rica várja őket. A hellén csapat futballjának fő taktikai eleme továbbra is az a monoton, brutális védekezés, amely 2004-ben Európa-bajnoki címet ért nekik, de becsületükre legyen mondva, hogy amikor rá voltak kényszerítve, kimondottan látványos és harcos focit mutattak be.

C csoport, 3. forduló:
Görögország-Elefántcsontpart 2-1 (1-0)
Fortaleza, Castelao Stadion, 40 000 néző, v.: Carlos Vera (ecuadori)
gólszerző: Szamarisz (43.), Szamarasz (92., 11-esből), illetve Bony (74.)
sárga lap: Drogba (37.), Kalou (62.), Die (70.)

Kolumbia legyőzte a japán kamikázékat

A japánok nagyon akartak nyerni, és meg is nyomták a mérkőzés elejét, Kolumbia viszont jól bekkelt, és negyed óra elteltével már vezetést is szerzett a C csoport másik meccsén. Konno rúgta le Ramost a japán tizenhatoson belül, Cuadrado pedig értékesítette a büntetőt.

Hogy egy egészen eredeti, korábban soha senki által nem alkalmazott hasonlattal éljünk: a japánok a bekapott gól után úgy vetették rá magukat a kolumbiaiakra, mint tíz ádáz, halálra szánt kamikáze, de akcióik pontosan olyan hatékonysággal működtek, mint a második világháborúban a Japán Császárság által alkalmazott öngyilkos taktika.

A japán rohamok közepette Kolumbia néha kontrákból veszélyeztetett, de azért olyan nagy nem volt az a veszély.

Az első játékrész hosszabbításában aztán mégiscsak eredményre vezettek a japán rohamok: Okazaki fejelt Honda beívelése után nyolc méterről, védője takarásában a kapunak háttal állva Ospina hálójába.

A fordulás két kolumbiai cserét hozott, hamarosan pedig újabb gólt: Martinez szerzett újra vezetést Kolumbia számára. A dél-amerikaiak ezt követően hagyták támadni a japánokat, majd két gyors ellencsapásból, kihasználva a japán védelem gyengeségét, ki is végezték őket: előbb ismét Martinez volt eredményes, majd a végén Rodriguez csinált bohócot az összes japán védőből, és emelte át a kapust.

A kolumbiaiaknak még gálázni is volt idejük: a biztos vezetés tudatában veteránt is pályára küldtek: a 43 éves Mondragón kapust, aki 1993 óta válogatott, és ezzel a vébék történetének legidősebb pályára lépő játékosa lett, megdöntve az 1994-ben 42 éves kameruni Roger Milla rekordját.

Kolumbia végül 9 ponttal, csoportelsőként jutott a nyolcaddöntőbe, ahol Uruguay lesz az ellenfele.

C csoport, 3. forduló:
Kolumbia-Japán 4-1 (1-1)

Cuiabá, Pantanal Aréna, 35 000 néző, v: Pedro Proenca (portugál)
gólszerzők: Cuadrado (17., 11-esből), Martinez (54., 82.), Rodriguez (90.), illetve Okazaki (45.)
sárga lap: Guarin (63.), illetve Konno (16.)

A csoport végeredménye:
1. Kolumbia           3  3  -  -   9-2  9 pont - továbbjutott
4. Görögország        3  1  1  1   2-4  4 - továbbjutott
3. Elefántcsontpart   3  1  -  2   4-5  3 - kiesett
4. Japán              3  -  1  2   2-6  1 - kiesett

Mi várható ma?

Ma este hétkor az F csoportban Nigéria – Argentína és és Bosznia-Hercegovina – Irán mérkőzést rendeznek, tizenegytől pedig az E csoportban Honduras – Svájc és Ecuador – Franciaország összecsapás kezdődik.

Címlapkép: www.fifa.com

 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/3571
Besztercén történt az incidens, az RMDSZ ki van akadva.
Még államtitkárként segített Teleorman megyei tulajdonba, majd magánhasználatba juttatni egy dunai szigetet és a folyam Pavel-ágának egy részét.
A Kárpát-medencei Magyar Autonómiatanács nagyváradi ülésén nem mindenben értettek egyet a résztvevők, de abban igen, hogy tovább kell folytatni az autonómiaküzdelemet.
Nehéz másként értelmezni az RMDSZ-elnöknek a kolozsvári magyar ügyintéző iroda megnyitóján elhangzott szavait.
És akkor esetleg az erdélyi magyarok meg a székelyek meg más „tiltott népek” is vérszemet kapnak.
Fél éve „azonnali szerződésbontást” ígért Nagy Zoltán.
Pazar előadással kápráztatta el közönségét a Magyar Állami Operaház erdélyi turnéjának utolsó helyszínén, Kolozsváron. Azt ígérik, visszajönnek.
Befutott, nagy nevek és roppant ígéretes fiatalok rendeznek majd Kolozsváron, miközben a társulat rengeteget utazik bel- és külföldön.
Tamási Zsolt mellett a volt megyei főtanfelügyelőt, Ștefan Someșant is hivatali hatalommal való visszaéléssel vádolják.
Marius Nicoară gondolt egy nagyot és előállt korszakalkotó javaslatával.
Bíró és Márton több mint 3, illetve 4 ezer kilométert repültek, míg Bolomey egyelőre félúton van.
Negyven éves az erdélyi táncházmozgalom, zenészek és táncosok százai lépnek fel három napon át.
Mondandójának lényege az volt, hogy Románia továbbra is támogatja a terrorizmus elleni fellépést.
A Madrid által törvénytelennek tartott függetlenségi népszavazás miatt zaklatják a katalán elöljárókat. A katalán kormány azonban nem hátrál meg.