Góleső érzés
Szerző: Balogh Levente
2014. június 25. szerda, 08:01
Görögország stílszerűen drámai meccsen harcolta ki a továbbjutást Elefántcsontparttal szemben, Kolumbia örömfocizott a japánok ellen.

Nem sikerült letaszítania Elefántcsontpartnak a látványos focit a bunkerezés villámaival agyonsújtó antifutball-panteont pokróc védőjátékosokkal körülbástyázott Olümposzáról: a görögök – mert róluk van szó, ki másról – a C csoport utolsó fordulójában, szerdán este a hosszabbításban lőtt tizenegyessel harcolták ki a továbbjutást a nyolcaddöntőbe.

Az Elefántoknál Drogba kezdőként lépett pályára – szemben az első két meccsel, amikor csak csereként állt be -, ami azt mutatta: mindent bedobnak, hogy megnyerjék ezt a meccset, holott a továbbjutáshoz egy döntetlen is elég lett volna, amennyiben Japán kikap.

Ehhez képest a görögök kezdtek aktívabban, és igyekeztek már az afrikaiak térfelén letámadni, és labdát szerezni, megakadályozandó a veszélyes akciókat.

Drogba azonban több ízben is föltörte a védelmet, és társait – zömmel Gervinhót –megjátszva próbált gólhelyzetet kialakítani.

A meccs viszonylag jó iramú volt, sőt mindkét kapu előtt adódtak helyzetek, de azért az Elefántok erőltették jobban a támadásokat.

A görögöknek viszont az elefántcsontpartiakon kívül komoly egészségügyi kihívásokkal is meg kellett küzdeniük: előbb Konét, majd Karnezisz kapust kellett sérülés miatt lecserélni.

Az igazság amúgy az, hogy a párhuzamos meccsen született Kolumbia-találat után az elefántcsontpartiak – Drogba ide vagy oda – azért már nem akartak minden áron meghalni a pályán a győzelemért, hiszen továbbjutásra álltak, a görögöknek viszont hajtaniuk kellett. Egy kontra végén Holebasz lőtt 18 méterről döbbenetes nagy kapufát, majd egy szabadrúgást Karagunisz lőtt laposan Barry kapus karjaiba.

Drogbáék becsületére legyen mondva, hogy a továbbjutás tudatában nem álltak be bekkelni, megpróbáltak betalálni, hogy biztos legyen az a hely a 16 között.

És ezt használták ki a görögök: az afrikaiak a saját térfelükön passzolgattak, amikor Tioté elbambult, elhibázott egy passzt, a Kone helyett beállt Szamarisz pedig lecsapott a labdára, és megszerezte a vezetést a helléneknek.

Ezt követően az Elefántoknak már a továbbjutást érő gólért kellett hajtaniuk, a görögök pedig rutinosan elkezdtek bekkelni.

A második játékrész arról szólt, hogy Drogbáék támadtak, a görögök pedig néha tíz emberrel a tizenhatoson belül védekeztek. Közben viszont elképesztően veszélyes ellentámadásokat vezettek, több ízben is ziccerig jutottak, Toroszidisz távoli bombája volt a legígéretesebb, azonban végül a labda a felső lécet törte majdnem ketté.

Az Elefántok nyomása aztán góllá ért: Kallou passzolt előre Gervinhonak, aki a bal oldalról betört a tizenhatosba, és a védők között középre passzolt a csereként beállt Bonynak, aki egyenlített.

Ekkor jött a dráma, a görögök számára ugyanis ez a kiesést jelentette, úgyhogy tőlük merőben szokatlan módon elkezdtek vadul támadni. Toroszidisz azonban ismét a kapufát találta el, de a görögök nem adták fel, és bejött a húzás: a hosszabbítás második percében Sio buktatta Szamaraszt a büntetőterületen belül, a megítélt tizenegyest pedig a sértett értékesítette magabiztosan, történetük során először a nyolcaddöntőbe lőve a görögöket.

Elefántcsontpart tehát zsinórban harmadszor sem jutott ki a csoportból, a görögök viszont összesen két rúgott góllal továbbmennek a 16 közé, ahol Costa Rica várja őket. A hellén csapat futballjának fő taktikai eleme továbbra is az a monoton, brutális védekezés, amely 2004-ben Európa-bajnoki címet ért nekik, de becsületükre legyen mondva, hogy amikor rá voltak kényszerítve, kimondottan látványos és harcos focit mutattak be.

C csoport, 3. forduló:
Görögország-Elefántcsontpart 2-1 (1-0)
Fortaleza, Castelao Stadion, 40 000 néző, v.: Carlos Vera (ecuadori)
gólszerző: Szamarisz (43.), Szamarasz (92., 11-esből), illetve Bony (74.)
sárga lap: Drogba (37.), Kalou (62.), Die (70.)

Kolumbia legyőzte a japán kamikázékat

A japánok nagyon akartak nyerni, és meg is nyomták a mérkőzés elejét, Kolumbia viszont jól bekkelt, és negyed óra elteltével már vezetést is szerzett a C csoport másik meccsén. Konno rúgta le Ramost a japán tizenhatoson belül, Cuadrado pedig értékesítette a büntetőt.

Hogy egy egészen eredeti, korábban soha senki által nem alkalmazott hasonlattal éljünk: a japánok a bekapott gól után úgy vetették rá magukat a kolumbiaiakra, mint tíz ádáz, halálra szánt kamikáze, de akcióik pontosan olyan hatékonysággal működtek, mint a második világháborúban a Japán Császárság által alkalmazott öngyilkos taktika.

A japán rohamok közepette Kolumbia néha kontrákból veszélyeztetett, de azért olyan nagy nem volt az a veszély.

Az első játékrész hosszabbításában aztán mégiscsak eredményre vezettek a japán rohamok: Okazaki fejelt Honda beívelése után nyolc méterről, védője takarásában a kapunak háttal állva Ospina hálójába.

A fordulás két kolumbiai cserét hozott, hamarosan pedig újabb gólt: Martinez szerzett újra vezetést Kolumbia számára. A dél-amerikaiak ezt követően hagyták támadni a japánokat, majd két gyors ellencsapásból, kihasználva a japán védelem gyengeségét, ki is végezték őket: előbb ismét Martinez volt eredményes, majd a végén Rodriguez csinált bohócot az összes japán védőből, és emelte át a kapust.

A kolumbiaiaknak még gálázni is volt idejük: a biztos vezetés tudatában veteránt is pályára küldtek: a 43 éves Mondragón kapust, aki 1993 óta válogatott, és ezzel a vébék történetének legidősebb pályára lépő játékosa lett, megdöntve az 1994-ben 42 éves kameruni Roger Milla rekordját.

Kolumbia végül 9 ponttal, csoportelsőként jutott a nyolcaddöntőbe, ahol Uruguay lesz az ellenfele.

C csoport, 3. forduló:
Kolumbia-Japán 4-1 (1-1)

Cuiabá, Pantanal Aréna, 35 000 néző, v: Pedro Proenca (portugál)
gólszerzők: Cuadrado (17., 11-esből), Martinez (54., 82.), Rodriguez (90.), illetve Okazaki (45.)
sárga lap: Guarin (63.), illetve Konno (16.)

A csoport végeredménye:
1. Kolumbia           3  3  -  -   9-2  9 pont - továbbjutott
4. Görögország        3  1  1  1   2-4  4 - továbbjutott
3. Elefántcsontpart   3  1  -  2   4-5  3 - kiesett
4. Japán              3  -  1  2   2-6  1 - kiesett

Mi várható ma?

Ma este hétkor az F csoportban Nigéria – Argentína és és Bosznia-Hercegovina – Irán mérkőzést rendeznek, tizenegytől pedig az E csoportban Honduras – Svájc és Ecuador – Franciaország összecsapás kezdődik.

Címlapkép: www.fifa.com

 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/3571
Tizenegy jelölt, 47 millió választópolgár, fokozott biztonsági intézkedések.
Toró T. Tibor a párt ügyvezető elnöke lett.
Okoztunk némi zavart az SZKT-küldöttek körében, akik legalább két fontos újítást is elfogadtak.
A lólengést évtizede uraló Berki Krisztián a várakozási idő túllépése miatt nem lett hetedszer is Európa-bajnok.
Szilágyi Zsolt pártelnök szerint bármennyit is vitatkoznak az RMDSZ és az MPP vezetőivel, nem szabad elfelejteni, hogy „ők a testvéreink”.
És felvonultak a tudományért. Pontosabban a megbecsüléséért és magasabb hazai finanszírozásáért.
A terrorizmus vádja alól nemrég alapfokon felmentett kézdivásárhelyi fiatalember először számolt be elfogatásáról, fogvatartásának körülményeiről, tárgyalótermi részletekről, cellatársainak és román ismerőseinek viszonyulásáról, illetve arról, hogyan élte meg családja az ügyet. Exkluzív interjúnk.
Kovács Zsófia sporttörténelmet írt Kolozsváron a tornász Eb összetett versenyében, miközben hallotta, hogy magyarul szurkolnak neki.
Miközben ötezer ember megbetegedett, huszonkét gyerek meghalt, a megyékben pedig nincs elég oltás.
Az RMDSZ elnöke a kolozsvári SZKT-ülésen fogalmazott így, ahol elfogadták azt is, hogy a szövetség bevezeti a női kvótát.
Egy hete még megszavazták, most meg kekeckednek.
Szotyori-Lázár Zoltán többek között azt írta: nem érdemeltek kettős állampolgárságot, mert nagymértékű a körükben az elhülyülésre való hajlamosság.
Avagy a Kolozsvár és Bukarest közötti bizarr kapcsolat. Barbu Mateescu szociológus írása ugyancsak elgondolkodtató.
Ezúttal rendőrökre lőttek rá a nyílt utcán. Két halott a mérleg, az Iszlám Állam pedig bejelentkezett elkövetőként.